Мускулната треска – неизбежен отговор на тялото

Публикувано от SuperStef на

Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си не се е сблъсквал с неприятното състояние, наречено мускулна треска.

С нея се сблъскваме, когато внезапно решим, че е време за физическа активност и прекалим с първото натоварване, когато сме неподготвени за дългия планински поход, когато се улисаме в танци в дискотеката и понякога, дори след секс. Болката на другия ден е достатъчно силна, за да ни бъде трудно да извършим елементарни движения и в повечето случаи е локализирана в групата мускули, които сме натоварили най-много.

Вината за мускулната треска дълго време се е приписвала на синтеза на млечна киселина в мускулите, но по-съвременните теории лансират, като причина микроскопичните разкъсвания на мускулна тъкан, вследствие на прекомерното натоварване.

Много хора смятат, че липсата на добра загрявка, преди тренировката е причина за това неприятно състояние, но това всъщност е малко вероятно, тъй като силовите тренировки натоварват мускулите, карайки клетките да се разрастват, предизвиквайки микро-разкъсвания и това е истинската причина за болката и дискомфорта, след физическа активност.

Неприятните усещания отшумяват за няколко дни, но ние можем да подпомогнем процеса на възстановяване, като продължим да натоварваме мускулната група, в която е локализирана болката.

Противно на нашите инстинкти и остарелите схващания, почивката не е правилното решение в случая. Дори леки упражнения, разходки или разтягане ще подпомогнат бързото възстановяване на мускулите, правейки ги по-активни, релефни и оформени.

Активните спортисти не страдат от мускулна треска, но преди да започнат да се занимават сериозно със спорт, все някога са преживели този болезнен отговор на тялото. Този отговор е всъщност сладка болка, напомняща ни, че имаме мускулна тъкан, която иска да бъде използвана.

Едно красиво спортно тяло задължително има изваяна и релефна мускулатура, която никога не би могла да се придобие, без усилия и малко болка. Не се страхувайте от мускулната треска – тя е Ваш приятел, който просто Ви напомня, че отдавна е трябвало да се срещнете с него.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

+ 79 = 82