Аксолотъл – едно интересно животно за домашен любимец

Публикувано от Fifoza на

Знаете ли какво е Аксолотъл?

Това е едно много интересно и малко познато животно. Името му означава буквално Водно чудовище. Но реално това е едно много мило и симпатично водно животинче. То обитава дълбините на езерата Хочимилко и Чалко в Мексико сити и естествената му популация е застрашена. Той е класифициран като защитен вид. Саламандър, който никога не пораства и е вечно в състояние на ларва. Всъщност това се дължи на факта, че в организмът му липсва правилния синтез на хормони, които да го превърнат във възрастен индивид. Друга много любопитна особеност е факта, че той е способен да регенерира части от тялото си, включително мозъка си. Да, колкото и учудващо да звучи, той изгражда наново загубените части на тялото си.  Хищник по природа, той живее по дъното на езерата.

Но освен зашитеният вид от Мексико, има и лабораторно развъдени Аксолотъли, които могат да се намерят в зоомагазините. Те се различават по окраската си. Биват най-различни цветове, като преобладават албиносите.

Трудно ли се отглежда Аксолотъл?

Всъщност по-трудно е намирането му. Самото отглеждане не е трудно, стига човек да е подготвен и да се интересува. Има достатъчно информация за неговото отглеждане. Най-важното е да знаете, че той не съжителства с други водни обитатели на аквариума. И не защото е лош или кръвожаден, а защото той просто изяжда всичко, което мине пред него. Има слабо зрение, но рефлексът на захапване работи безотказно. Дори е желателно да бъде сам, без други аксолотъли покрай него. В стремежа си да изяде преминаващата “плячка” е възможно той да захапе и отхапе крак или ръка на друг Аксолотъл. Това не е форма на канибализъм, а просто рефлекс на хищник. Аквариумът е желателно да бъде с голо дъно, без фундамент от пясък или камъчета. Отново поради факта, че този саламандър изяжда всичко. Възможно е да погълне камъче и да се задави и умре.

Колко години живее Аксолотълът?

При правилна грижа от ваша страна, вашият Аксолотъл може да доживее страхотните 10-15 години. А на размери може да порасне до 35-45 см. Това, разбира се са максималните стойности. Опитните акваристи знаят и умеят да развъждат поколения Акосолотъли. Но за хоби акварист, би било доста трудно. Още повече мъжките и женските се отглеждат разделени. А отглеждането на потомството е сложна и трудна задача.

Още – https://sweetpet.site/


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

15 − = 7