Дами, всички помним моменти, когато се чувстваме подпухнали, емоционални или раздразнени без причина. Тогава обичаме да обвиняваме хормоните…и има защо!

hormonal imbalanceХормоните играят много важна роля за здравето и доброто физическо състояние на всяка жена. Когато нивата им се раздвижват и разколебават, това може да доведе до промени в настроението, желанието за секс, плодовитостта и овулацията. Най-важните за жената хормони са естроген, прогестерон и андрогени. Те се грижат за функционирането на яйчниците и месечният цикъл. Затова и при дисбаланс се появяват редица проблеми, в това число и прекъсването на цикъла.

Научавайки за себе си се превръщаме в по-спокойни и балансирани личности. Важно е да знаем, че винаги можем да потърсим помощ в център за личностно развитие.

Симптоми на хормоналния дисбаланс

Има редица симптоми, които се случват при това физиологично състояние. По-често срещаните от тях са:

 • Упорито пълнеене
  – Без значение от диетите и воденето на здравословен начин на живот продължаваме да пълнеем. Инсулиновата резистентност е чест причинител

 • Загуба на мускулна маса и натрупване на мазнина
  – Свързано е с ниска продукция на едни и висока продукция на други хормони (предимно кортизол). Това провокира тялото да трупа мазнини за бъдеща употреба.

 • Ниско либидо
  – Започва със смущения на съня. Липсата на сън намаля и продукцията на сексуален хормон

 • Умора
  – До обед още се „събуждаме“, а след това едвам изкарваме до края на работния ден? Постоянната умора и замъгленост на съзнанието не е нормално състояние, а често следствие на хормоните.

 • Безсъние
  – Физическият стрес влияе на нивата ни на кортизол, което директно причинява дисбаланс

 • Потене
  – Нощното изпотяване и горещите вълни са първите сигнали на възникващ проблем.

 • Тревожност
  – Не се чувствате на себе си? Тревожността и депресията подсказват, че тялото ви не получава нещо, от което има нужда.

Не са изключени също така и болки в гърдите, чупливост на косата, сърбежи и суха кожа, поява на акне.

Диагностициране

Консултация при ендокринолог е първото нещо, което трябва да направите при съмнения за хормонален дисбаланс. Той може да извърши различни хормонални тестове, които да установят редица отклонения. Наложителни са изследвания на кръв и урина, както и такива на нивата на естроген, прогестерон, кортизол и други.

Как да се справим?

Според причинителите на дисбаланса има различни начини за лекуването му, но има няколко основни съвета, които винаги имат тежест. В зависимост дали има излишъци или натрупване на някои хормони се прилагат заместители или хормонални блокери.

Хранителната диета има огромно значение. Трябва да се сведе до минимум приемът на полуфабрикати, тестени и мазни храни, пържено. Наблягайте на плодовете и зеленчуците, сокове, варени и печени меса. Приемайте здравословни мазнини от авокадо, кокосово масло, храни богати на Омега 3 киселини като дива сьомга. Скромна консумация на кофеина и алкохола.

Поддържайте физическа активност с разнообразни упражнения. Спортуването помага да намалите нивата на стрес, да поддържате тегло и форма, както и да подсилите иммуната си система.

Направете услуга на тялото си и му осигурете поне 7-8 часа сън нощем. Нередовният сън е един от най-лошите ни врагове и основен причинител на хормонален дисбаланс. Защо? Защото хормоните ни работят „по график“, заедно с тялото. Когато неговият график е нарушен – това обърква и производството на хормони. Сънят поддържа баланса, дава ни сили и енергия, възстановява тялото ни за новия ден.

Милиони хора по целият свят страдат по един или друг начин от хормонален дисбаланс. Важно е да знаем, че не сме сами в борбата си и трябва да третираме тялото си по-отговорно. Здравето е в нашите ръце.

Категории: Здраве и Медицина

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *