Дали изкуствената кожа е по-лоша от истинската?

Публикувано от dressiano на

Едно нещо, което трябва да знаете за мен, е, че обичам погледа. Наскоро бях вдъхновен от Дрейк и си купих втора ръка леденосиньо яке от изкуствена норка, което има абсолютно нулев смисъл в Сиатъл, но ако исках да живея живота си в гигантски шлифер, щях да се превърна в мрачен исландски рибар или нещо подобно. Както и да е: Защо изкуствено? Първо, както писателят Кот Марнел правилно отбеляза, той се предлага в по-забавни цветове! Второ, не искам да бъдем нападнати от Памела Андерсън – всъщност това би било болно, но не искам да бъдем атакувани от някой от нейните PETA служители.

Ако искате да кажа, че съм купил изкуствен материал, защото е по-благоприятен за климата, ще бъдете разочаровани. Faux всъщност има по-нисък отпечатък върху околната среда от истинската козина или кожа – което ще обясня по-подробно след секунда – но от моя гледна точка е извън точката, когато купувате от втора ръка. Проблемът ми с домашни любимци в момента, през вече побърканата 2020 година, държи дрехите извън сметището.

Нека първо разгледаме козината. Холандска оценка на жизнения цикъл от люлка до гроба на естествен косъм от норка vs. изкуствена козина от норка установи, че въздействието на естествената козина върху климата е поне шест пъти по-голямо от това на изкуствената козина. Има смисъл: Фермите за норки имат забележителен отпечатък на парникови газове – много по-висок от производствения процес на други текстилни изделия и напълно пет пъти по-голям от отпечатъка на вълната. Това идва най-вече от азотния оксид в каката, произведен от норка – брутен, знам – и емисиите, произведени от животните, които те обичат да ядат (пиле и риба, точно като нас!).

Хората обичат да дават на изкуствената козина лош резултат, тъй като тя обикновено е базирана на нефт и не се разлага по естествен път, освобождавайки всякакви потенциално увреждащи микрофибри в екосистемата. Но Тара Сейнт Джеймс, устойчивият моден дизайнер зад марката Study New York и Re: Source, библиотека за устойчив текстил, посочи, че дори няма инфраструктура за компостиране на повечето текстили на биологична основа, така че не е като козина козината задължително отива към някакъв значително по-добър екологичен отвъден свят. И истинската козина може да се третира с всякакви дълготрайни, замърсяващи химикали като формалдехид. Козината има допълнителен удар, тъй като е по-висока поддръжка; ако се съхранява в охладено хранилище или нещо подобно през топлите месеци, за да се запази по-дълго непокътнато, това е допълнителна енергия, която се грижи за него.

Много лошо рап от изкуствена кожа се разпространява от самото кожено фоайе, за никой не е изненада, защото изкуствената кожа, като усещане и естетика, се доближава все по-близо до истинското през последните години. А истинското нещо беше взривено от все по-голям брой марки и дизайнери, в движение, водено от пионерката на устойчивата мода Стела Маккартни и поето от дълъг списък с луксозни имена, включително Gucci, Prada и Maison Margiela. Това се дължи най-вече на очевидните проблеми с хуманното отношение към животните, свързани с отглеждането на животни с единствената цел да се превърнат кожите им в кожуси, но проблемите с климата и химичното замърсяване също започват да привличат повече внимание.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 6 =