Ефективността на психотерапията

Публикувано от perfectcircle на

Десетилетия проучвания показват, че психотерапията, основана на доказателства, е ефективен начин за лечение на широк спектър от проблеми, включително депресия, паник атаки и паническо разстройство, зависимости, страхови неврози, инсомния, безпокойство, скръб и възстановяване от травма.

Проучване от 2014-та година показа, че психотерапията е най-ефективна, когато има добро взаимодействие между компетентен, обучен професионален психотерапевт и пациент. Наличието на ясни лични цели също значително допринася за успеха на психотерапията.

Какво можете да очаквате?

По време на първото ви посещение вашият личен психотерапевт ще поговори с вас за конкретният проблем и какво ви е довело до консултация и терапия. В по-късните сесии ще обсъдите какво искате да постигнете с помощта на вашия психотерапевт по време на терапията.

В даден момент, след като сте изградили доверен с психотерапевта, ще започнете да обсъждате по-дълбоки проблеми – тези, които ви задържат, пречат на способността ви да функционирате нормално или ви причиняват болка.

Вашият психотерапевт може да ви предложи някои самостоятелно провеждани практики у дома, които да правите между сесиите. Може да научите стратегии, които да използвате за подобряване на вашето настроение, комуникативни умения, мисловни модели или поведение.

Терапевтичните сесии са поверителни, така че вашият психотерапевт няма да може да обсъжда какво споделяте, освен в строго ограничени правни ситуации или да защити живота ви или живота на някой друг в определена ситуация.

Колко дълго ще продължи вашата психотерапия, зависи само и единствено от вас. За някои хора връзката с психотерапевта е подкрепяща и те продължават терапията си с месеци или години дори след отстраняване на проблема. Добре е да останете гъвкави относно това колко дълго ще продължи терапията за вас, за да постигнете желаните резултати.

Какво трябва да знаете за груповата психотерапия?

Ако сте се насочили към групова терапия, очаквайте да откриете и споделите място за говорене и слушане с няколко други хора с подобни проблеми. Груповата терапия може да се извършва лично или онлайн.

Много групи са организирани около общ опит, като депресия, паник атаки, инсомния, преживяване на домашно насилие или употреба на вещества. В повечето случаи ще имате нещо общо с останалите хора в групата. Груповата терапия също изисква поверителност, така че няма да можете да обсъждате чутото в сесията, след като напуснете.

Как да си намеря психотерапевт?

Намирането на подходящия психотерапевт е много важна част от процеса и не е необичайно хората да опитат няколко терапевта, преди да вземат решение за правилния.

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, докато обмисляте възможностите си:

✓ Ако вашият застраховател има определен кръг от лекари, с които работи, може да искате да започнете търсенето си в списъка му, за да намалите разходите си.

✓ Може да поискате препоръки от членове на семейството или приятели.

✓ Помислете за използването на онлайн терапевтична услуга по време на пандемията от Ковид 19.

✓ Ако искате помощ при конкретно състояние, може да намерите специалисти в много организации, посветена на това състояние.

В първите няколко сесии забележете как психотерапевтът ви реагира. Чувствате ли се уважаван и разбран? Вашият терапевт слуша ли ви, без да ви прекъсва или осъжда? Намирането на подходящия психотерапевт е много личен въпрос и за да извлечете максимума от психотерапията, ще трябва да се чувствате уверени в терапевтичния съюз, който изграждате.

Покрива ли се психотерапията от застраховка?

За да разберете дали психотерапията се покрива от вашата здравна застраховка, ще трябва да попитате вашия доставчик на застраховка или да се консултирате по този въпрос като предоставите необходимите документи.

Някои работодатели осигуряват терапия чрез програма за подпомагане на служителите. Вашият отдел за човешки ресурси или обезщетения може да ви предостави повече информация за това какво е включено във вашият пакет.

Психотерапията, известна още като разговорна терапия, е сътрудничество между вас и лицензиран, обучен психотерапевт, в което се обръщате към мислите, емоциите и поведението си, които не са толкова здравословни, колкото ви се иска.

Психотерапията е ефективна за лечение на голямо разнообразие от заболявания на психичното здраве и поведенчески проблеми. Терапията с разговори може да се провежда в група или да работите индивидуално с психотерапевт.

След като намерите подходящия психотерапевт, бъдете търпеливи в изграждането на процеса. Психотерапията не е бързо решение, но може да бъде мощен ресурс, който да ви помогне да се справите с проблема с психичното здраве, да подобрите отношенията си или да се справите с трудна ситуация.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

8 + 1 =