Покупка на фотоапарат цена до 300 лева

Публикувано от Рибаря на

Дигитален фотоапарат

Днес ми дойде наум да разгледам бюджетните фотоапарати  до 300 лева. Исках да си купя евтин фотоапарат с добри параметри.  Целта ми беше нещо малко, мобилно и леко. Разгледах няколко български сайта за електронна търговия.  Намерих  модели в диапазона ниско бюджетни. Направи ми впечатление, обаче че тези които ги продават не са наясно коя година сме.

Първото нещо, което ме удиви: Всички фотоапарати на цена под 200 лева снимат в формат JPEG. Те няма  RAW формат! Как може да нямат RAW формат?  Защо въобще им слагат име фотоапарат???

Второто нещо. Как така ще снимат видео в формат VGA (640×480) или в най-добрия случай в HD 1280 X 720 ???  Обаче HD видео могат да снимат фотоапарати с цена над 200 лв.

Алоо, производителите, приберете си древните фотоапарати от витрините на магазините. Някой неразбиращ може да се подведе и да си ги купи. На това ли се разчита? Май някои хора нямат календари вкъщи. 2010 година беше преди 9 години… сега е 2019 и най- евтините телефони от по стотина лева, могат да правят снимки с качество на фотоапарат с цена до 300 лева. А хората, които купуват фотоапарат, разчитат, че ще получат по-качествени снимки, защото купуват специализиран продукт за снимки и видео. Докато телефона е многофункционално устройство и освен за функциите снимане и видео, човек дава парите си и за множество други благинки.

река Огоста

Снимка правена с телефон Huawei за 200 лв!

Та какво очаквах аз да намеря като съотношение на качество и цена. Търсех фотоапарат който снима в  RAW формат и видео с  резолюция поне 1980X1080px. Очаквах такъв фотоапарат да ми излезе около 180 лева. Но не намерих… За сметка на това, има телефони, които могат да снимат така, за тези пари.

 


Рибаря

Модератор и програмист Websuper. Специалист SEO за български и руско езични сайтове.

1 Коментар

Рибаря · 11.10.2019 на 22:14

Не е проблема да се продават фотоапарати с мижави параметри. Проблемът идва от това, че се продават на нереално високи цени. Разчита се да клъвне някой, който не разбира и да си ги купи. Реалната цена на фотоапаратите, които снимат VGA видео и нямат RAW формат трябва да е не повече от 20 – 30 лв… А подигравателния тон на някой хора в Facebook е не уместен. Самият аз имам фотоапарат Canon 600D, имам обективи и оборудване.Знам как се развива фото индустрията от години.

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 2 =