Инвестиционно злато

Публикувано от golevivan.mcc на

Все по-често напоследък се говори за инвестиционно злато, но не всички хора разбират какво представлява това злато и защо инвестициите в него носят добър приход. Най-семпло казано инвестиционно злато е златото, което се търгува на международните борси. Този тип злато не е облагаемо с данъци като ДДС, мито, акциз или други подобни налози. Като цяло инвестиционното злато се приема като консервативна инвестиция, тъй като то не носи бързи печалби. То обаче е подходящо за онези инвеститори, които нямат големи познания относно борсови спекулации.

През изминалите пет години на глобална криза, много инвеститори и обикновени хора получили ценен съвет, закупуват инвестиционно злато. Тези им действия са довели до солидна печалба, като се има за база печалбата, която би получил човек ако си открие депозит в банка. Като цяло, цената на инвестиционното злато е скочила над 25%. Експертите прогнозират, че цената на златото ще продължи уверения си и плавен възход, като потвърждават че закупуването на инвестиционно злато би било добър избор. Цената на инвестиционното злато в Западна Европа достига стойността на валутата.

Инвестиционното злато е с чистота почти 24 карата, като се предлага със сертификат удосотоверяващ тази чистота и теглото му, както и конкретната рафинерия в която е изработено.

Има две форми, под които се предлага инвестиционното злато – а именно под формата на монети и на кюлчета. Тук трябва да се спомене, че златните монети не бива да бъдат бъркани с нумизматичните монети и с колекционерските златни монети, защото се разграничават от тях. Трябва да отбележим също, че монетите и кюлчетата са обвързани с разходи за изработването и отливането им, а също и транспортирането им. При изработването на инвестиционното злато то се предлага със специален сертификат за истинност. Този документ дава информация къде е изработено инвестиционното злато. Като цяло им два четири места в света, където се изработва инвестиционно злато под формата на златни кюлчета и монети. Всички тези производители са разположени на територията на Швейцария, като техните имена са Argor-Heraeus, Valcambi, Metalor и Pamp.

Инвестиционното злато може да се закупи като се вземе самия метал или като се закупи документ, който декларира собствеността на инвеститора върху закупената монета или кюлче. Вторият начин на закупуване е далеч по-сигурен. Има няколко банки в България, които предлагат инвестиции в инвестиционно злато. Сред тях са Общинска Банка, Банка Пиреос и Първа Инвестиционна Банка. Има и една банка в страната, която предлага освен продажба на инвестиционно злато и обратно изкупуване на такова инвестиционно злато. Тази банка е Райфайзен Банк, като инвестиционното злато се предава за съхранение в банковите трезори в Австрия. За да бъде най-реално направена инвестицията и да бъдат взети под внимание всички промени на пазара, цената на продажба и на покупка на инвестиционното злато следва да се обновява всеки ден на база промените и движението на златото на световните борси.

Хората, които искат да инвестират в кюлчета и златни монети, следва да бъдат наясно, че инвестицията в така нареченото инвестиционно злато изисква търпение. Цените на монетите и кюлчетата варират, в зависимост от разновидността, но като цяло, подобна инвестиция се приема като стабилно вложение на средствата, което ще донесе добра печалба в дългосрочен план.

 


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 13 = 15