Световноизвестният марка „Хилтън“ днес официално стои в Македония с подписването на споразумение за франчайзинг с „Стоун бридж хотел“, чийто собственик Ајдован Адемовски ще строи елитен хотел Double Tree by Hilton в община Летище.

Инвестицията в изграждането на хотела, разположен до кея на река Вардар в близост до моста „Близнаци“, възлиза на 30 милиона евро. Хотелския обект, според данните, ще се простира на площ от около 25000 квадратни метра и ще има 170 стаи, четири конферентни зали, спа-център, бизнес център и център за здраве и редица други теми.

Премиерът Никола Груевски присъства на церемонията за изграждането на хотела в присъствието на инвеститора Адемовски, представители на Групата „Хилтън“, на посолствата на САЩ и Турция, както и редица бизнесмени.

Хотелите „Хилтън“ , са една от водещите компании в областта на хотелиерството с повече от 540 хотела в 78 страни по света. – Именно затова марката „Хилтън“ ще бъде от голямо значение за подкрепата на туризма в Скопие и Македония. Освен туризма, полза от изграждането на хотела ще има и строителната индустрия. На строежа на хотела ще работят голям брой строителни работници и косвено ще бъдат свързани и много други фирми от Македония. След завършване на строителството на хотела в него ще се отворят и над 100 работни места това дава допълнителна стойност на тази инвестиция, посочи премиерът Груевски.

Според него, появата на марката „Хилтън“ е още едно потвърждение, че политиката, която насърчава правителството за привличане на инвестиции в Македония дава резултати.

Инвеститорът Адемовски подчерта, че е горд, че с подкрепата на правителството са успели да привлекат „Хилтън“ в Македония, което ще обогати предлагането за настаняване в Скопие.

Вицепрезидентът на „Хилтън“ Улрих Видмер каза, че ще предоставят услуги от световна класа в първия си хотел в Македония, в която са се натъкнали на специалисти от всички области, които ще помогнат за реализацията на проекта.

Новата инвестиция в Македония приветства и изпълняващия длъжността заместник посланик на САЩ в Македония Матю Андрю, отбелязвайки, че решението на „Хилтън“ да отвори хотел е един от последните примери, че Македония е изключително място, където може да се прави бизнес.

„Хилтън“ е водеща глобална компания за услуги в сектора за настаняване, от луксозни хотели с пълно обслужване и курорти, до съоръжения за продължителни престои и хотели с ниски цени. Марките на Хилтън са включени в повече от 3900 хотели и обекти, с 650,000 стаи в 90 държави. Освен Double Tree by Hilton тук са включени Waldorf Astoria Hotels & Respоrts и Hilton Grand Vacations. Компанията също така управлява първокласната програма за редовни гости Hilton HHonors.