Бижутата са универсални накити. Бижута в праисторическите времена са били правени от черупки, камъни и кости. Те са се изразявали някакъв статут, ранг или са се носели, за да предпазват от опасностите на живота – подобно на сегашните гривни с полускъпоценни камъни, които предпазват от уроки.

В древния свят откриването на метала е станало важен етап от развитието на изкуството на правене на бижута. С времето обикновените малообработващи техники ставали все по – сложни и по – сложни. Златните бижута, тъй като са били от най – редкия и ценен метал, са били погребвани заедно със собственика им.

Бижутата носени в средновековна Европа са определяли статуса на хората в обществото. Кралското семейство и благородниците носели злато, сребро и скъпоценни камъни. Приближените и живеещите във вътрешния двор на кралството носели неблагородни метали, като мед и калай. Цветът, осигуряван от скъпоценните камъни, се смятало, че притежава защитна сила и се продавал на висока цена.

До средата на четиринадесети век скъпоценните камъни са били просто полирани, вместо нарязвани, а размера и сияйния цвят са определяли тяхната стойност. Бижута с надписи и послания са съществували още в средновековието като тогава се смятало, че предпазват притежателя им.

През ренесанса бижутата ставали още по – цветни, благодарение на емайла, който се поставял от двете им страни. Техниките за обработка на камъни ставали все по – сложни, а чрез тях се увеличавал блясъкът на камъка. По това време бижута са се носили от всички духовни лица и от политици и посланици.

След средата на седемнадесети век настъпват големи промени в модата на бижутата. Вече предпочитани стават нежните по – меки пастелни нюанси съчетани с скъпоценни камъни и перли. Разширяват се пазарите и производителите на бижута стават все повече, с което скъпоценните камъни стават много по – достъпни. Напредъкът на технологиите по онова време увеличава блясъка на скъпоценните камъни на светлина от свещи.

19-ти век е период на огромна индустриална и социална промяна, но при бижутата дизайнът се фокусира върху миналото. В първите десетилетия са популярни класическите стилове, които напомня за славата на древна Гърция и Рим. Този интерес бил провокиран от множеството археологически открития.

В днешно време бижутата са аксесоар, който присъства неизменно към всеки тоалет. Те вече не са символ на статут и често се вижда златни и сребърни бижута да са по – евтини от бижута направени от неблагородни метали, но изцяло ръчна изработка.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *