Историята на кафето, факти за вълшебната чаша с кафе

Публикувано от Администратор на

Кафе на зърна

 

Черно като дявола, но горещо като ада, чисто и сладко като ангел и нежно като любовта. Имало едно време, една чашка кафе, направено с много топлина и любов и изпито с много желание и подходящ подсладител. Тази приказка, аз си я разказвам всеки ден, отпивайки от любимото кафе няколко пъти на ден.

Легендата започва назад във времето през 9 век, когато млад пастир с името Калдисе чудел защо неговите животни всеки ден имат полусънно състояние по време на паша. На следващия ден той сметнал това за нещо нормално, спрал да им обръща внимание и започнал да се наслаждава на заобикалящата го природа. В един миг обаче животните му станали необичано силни и енергични, както никога не са били, дъвчейки странно растение, което той никога не бил виждал. Решил и той да опита тези вълшебни според него плодове. Така бързо се разнесла мълвата за съществуването на чудодейно, магическо растение – това било първият допир на човек до кафеенето дърво, от което се произвежда и нашата всеобща любима напитка.

Произходът й е доста спорен, някой твърдят че родината му областта Каффа в Югозападна Етиопия, а според други – Йемен. Вероятно името „кафе“ идва от арабското име „кауе“, което се превeжда – сила, енергия. Според някой арабски лексикографи първоначално тази дума е давала обозначение на вид вино, впоследствие тя става и основа на глагола “каия“(в превод -„нямам апетит“) и така е започнала да се използва за кафето, за което се е считало, че притъпява глада.

В Турция масовата му употреба започнала през 16 век, и за това неслучайно „турското кафе“(kahve) е най-популярно по цял свят, сварено в медно джезве с каймак на слаб огън, изпито с много кеф и шумно сърбане. Хората пият кафе, забавляват се, слушат музика, научават много новини и клюки. В България има дори израз „отивам на кафе“.

През 1511 в Йемен напитката се прославила като дяволско, магическо питие омгьосващо ума и чувстата на човек и така било забранено. Строги наказания били давани на тези, които продавали и пиели от тази напитка. На мюсюлманите не им е разрешено да консумират алкохол, и така кафето става “виното на исляма”.

През 1453 във Константинол е открито първото кафене, което по късно се наричало „Кива-Хан“. Дори през 1732 г. Йохан Себастиан Бах композира своята Кафеена Кантата – ода за за любимата му напитка, в знак на протест срещу популярното мнение в Германия, че жените не трябва да пият, тъй като може ли да станат стерилни.

Въпреки всички тези факти, в света са познати около 50 вида кафе – печено и разтворимо или още познатото ни нес кафе, което аз обожавам. Суровото кафе на зърна има сиво-зелезеникав до кафяво-зеленикав цвят, с твърди зърна и съдържание на кофеин 0,7% до 3,2% и около 18-20% фенолни вещества, въглехидрати, мазнини и органични киселини. Суровото кафе е изключително траен продукт, със срок на годност 8-10 години, при влажност

на въздуха 75% и температура 20 градуса. Съхранява се най-добре в ютиени торби с вместимост 60-80 кг.

При изпичане на кафето се получава продуктът кофеол(вид етерично масло), като самото кафе увеличава обемът си 1,5 пъти, а масата му намалява с 16-18%. За да си приготвите чаша ароматна напитка, ви е необходимо смялно кафе, което от своя страна представлява прахообразна смес с кафеникав цвят, нетраен продукт със срок на годност най много 4 месеца. За това консумирайте веднага след като си го купите.

Кафе

Любимото на някой от нас разтворимо-нес кафе е всъщност екстракт от печено кафе. От 100 гр се получава средно 30-40г разтворимо кафе, а съдържанието на коефин в него е около 2,5 пъти по високо отколкото е кофеинът в мляното кафе. За да се почувствате добре са ви необходими 2-3 чаени лъжички нес кафе и чаша гореща вода. Създадено е през 19 век, от няколко неизвестни експериментатора.

Самото събиране на кафе понякога отнема дори години. Средно на ден се събират 50 до 100 кг кафени зърна. Бразилия е основен вносител на кафе по цял свят, като произвежда 1/3 от световното количество – в близо 3 млрд плантации, работят около 5 милиона души.

Днес около 25 милиона производители от цял свят разчитат на кафееното производство, за да изхранят семействата си. Ежедневно в света се приготвят 2,25 милиарда чашки кафе. Една от тях е моята или вашата. А аз отивам да си направя своето следобедно огнено кафе.

На кафе може и да се гадае, гледай си на кафе онлайн .

Категории: Заведения и Хранене

Администратор

Създател и администратор на сайта websuper . Ако желаете да се свържете с мен, може да ми пишете използвайки някой от представените на сайта контакти.

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

55 − = 50