Избор на душ кабина

Публикувано от marto76 на

Размерът и цената на душ кабина са много важен критерий за всеки, който ще обновява интериора на банята си. Преди да закупите, важно е да разгледате не само каталози с информация и снимки, но и да научите някои важни практически моменти.

Мнозина, правейки ремонт в банята, започват да избират дизайн с душ кабина.

Душ кабините са практичен и функционален вариант, който всеки може да оцени. Производителите са в състояние да задоволят всякакви нужди, както естетически, така и финансови.


Душ кабина: какво е важно да знаете

Условията на живот в апартаментите, за съжаление, са такива, че голям брой квадратни метри за  баня е рядкост и с право се счита за лукс.

В случай на скромни бани, душ кабините стават единственият възможен и в същото време отличен избор.

Като специален плюс, заслужава да се спомене, че производителите са разширили функционалността на обикновена душ кабина, като са добавили много допълнителни вградени функции.

Като цяло цената на душ кабина се състои от следните фактори:

 • държава и компания на производство;
 • допълнителни функции;
 • материалът, от който са направени съставните кабини;
 • качеството на самия дизайн и аксесоари.

Най-достъпните модели по критерий за цена идват от Китай и в същото време по нищо не отстъпват по качество на по-престижните си европейски и американски колеги.

 

Видове дизайни на душ кабини

Душ кабините могат да се различават значително по дизайн. Това ги прави достъпни за всички, независимо от финансовото им състояние. Освен това дори за най-малката баня има опция, подходяща от гледна точка на функционалност и дизайн .

В условията на ограничено налично пространство, душ кабините са особено популярни, по един или друг начин опиращи се до ъгъла.

Според вида на конструкцията всички душ кабини могат да бъдат разделени на две големи групи: отворени и затворени (кутии).

 

Душ кабини от отворен тип

Този дизайн няма собствен таван. В този случай две или дори три стени, както и таванът, се оформят поради повърхностите на самата баня.

Монтажът на душ кабина от този тип по правило се извършва директно в пода, без да се използва специално поддушево корито. На пръв поглед тази опция може да изглежда най-бюджетната и най-лесната за инсталиране.

Но преди да вземете решение за отворен дизайн, по-добре е да се запознаете с някои аспекти:

 1. Подготовката на повърхностите за монтаж трябва да се извършва с голямо внимание: необходима е висококачествена хидроизолация, стените и подовете трябва да бъдат изравнени с минимални отклонения.
 2. Липсата на специален таван прави различни допълнителни функции недостъпни: ароматерапия, режим на баня,
 3. Инсталирането на такава конструкция е възможно само в ъгъл или ниша.

Отворените душ кабини наистина могат да бъдат чудесно решение. Те имат не само скромни размери, ниска цена, лекота на инсталиране, което може да се направи от почти всеки собственик, но и възможността за разширяване на функционалността с помощта на специални устройства.

 

Душ колона: печеливша и удобна

Душ колона е дизайн, представен от душ глава, която е фиксирана върху специален прът.

В същото време е възможно да се изберат по-модерни модели, които могат да включват смесител, дъждовен душ и дори хидромасажни струи.

Освен че е относително евтин (ако разгледаме прости опции), душ колоната има редица несъмнени предимства:

 1. Тръбата, върху която подвижно е фиксиран душа, дава възможност на почти всеки да регулира височината на душа според собствената си височина.
 2. Възможност за инсталиране не само като независим душ, но и като допълнение към ваната.
 3. С помощта на специални стойки е възможно да прикрепите сапунерка и държачи за различни продукти, кука за кърпа и контейнер за аксесоари за бръснене към бара. Това ще направи изживяването на душа удобно.
 4. За да инсталирате такава конструкция, не са необходими специални знания и умения.
 5. Много модели са оборудвани с термостат.
 6. Стойката ви позволява да направите вашия душ наистина малък.

Такъв дизайн може да служи като достойна алтернатива на обемистата душ кабина и в същото време да се справи с много функции, които изискват хидробокс.

Между другото!

Душ колоната е чудесно дизайнерско решение. От днес производителите предлагат дизайни, изработени от голямо разнообразие от материали. Например, стойка от камък и стъкло ще се впише най-добре в класически интериор на банята.

 

Подова инсталация: важни моменти

Често душ кабина от отворен тип не е оборудвана със специално корито, а е монтирана директно в пода .

Извършването на този вид инсталация включва редица предварителни работи:

 1. Местоположението на сифона трябва да бъде точно определено предварително.
 2. Необходимо е напълно хидроизолация на пода.
 3. Монтаж на така наречената стълба – дренажна система: водата се източва в решетка, която няма да позволи на различни видове отломки да попаднат в канализацията, което ще помогне да се избегне запушване на канализацията. За да се предотвратят неприятни миризми, се препоръчва да се монтира сифон.
 4. Подът е монтиран по такъв начин, че дренажният отвор да е най-малко 3 градуса под основното ниво. Това ще осигури най-ефективното оттичане на водата.
 5. Повърхностното покритие се избира с минимален коефициент на плъзгане, така че по-късно по време на работа да няма травматични ситуации.

Душ кабини от отворен тип с прозрачни врати и стени визуално ще разширят пространството дори на малка баня и ще избегнат ефекта на бъркотия. Такива дизайни могат лесно да се поберат в почти всеки дизайн на помещението.

 

Затворени душ кабини

 

Кабините, затворени със специални стени от всички страни и имащи покрив, се наричат ​​кутии. Такива кабини са лесни за инсталиране там, където вече е инсталирана системата за водоснабдяване и изтичане.

Съвременните производители предоставят възможност за избор на кутия, която отговаря на почти всички изисквания.

Обширна решетка с размери, голям брой възможни вградени функции и избор на форми, достъпни цени правят затворените душ кабини отлично решение за всеки купувач.

Многофункционални душ кабини

Кабините, оборудвани с една или повече допълнителни функции, се наричат ​​многофункционални. Чрез комбиниране на различни функции е възможно да се оборудва малък домашен спа център в малка кабина.

Важно!

Различни функции могат да донесат вреда в допълнение към ползите. Важно е да вземете предвид състоянието на вашето здраве и препоръките на лекарите, преди да използвате това или друго устройство.

Когато избирате хидробокс, трябва да имате предвид характеристиките на всяка предложена функция:

 1. ХидромасажПодобна функция осигурява система от специални дюзи, разположени в различни зони. В особено „усъвършенстваните“ модели можете да промените посоката на струите. Този вид масаж е полезен за кръвообращението, стимулиране на чревната подвижност, поддържане на тонуса на кожата, дава лимфодренажен ефект, а също така ускорява разграждането на подкожните мазнини, което дава мощна профилактика на целулита. Ако тази функция присъства в душ кабината, е важно да се погрижите за висококачествена филтрация на водата, тъй като отворите на дюзите са много малки и лесно се запушват с различни отломки.
 2. „ Турска баня“. Системата, състояща се от парогенератор и специална вентилация, осигурява 100% влажност на въздуха в кутията и равномерно разпределение на парата.
 3. ” Тропически душ“. Ефектът от топъл летен дъжд се постига със специална дюза, вградена в тавана.
 4. Ароматерапия(инхалация). Тази функция е налична само в кутии, оборудвани с устройства за „дъждовен душ“ и „турска баня“. Етеричните масла или специалните течности за релаксиращи инхалации трябва да се поставят в специален контейнер. Пара, преминаваща през контейнера с балсам, ще запълни цялото пространство с полезен релаксиращ аромат.
 5. Контрастен душАвтоматичното променливо подаване на топла и студена вода не само ви позволява да ободрите по време на сутрешната си обработка с вода. Освен това е втвърдяване за цялото тяло, полезна процедура за тонус на кожата и лимфен дренаж.
 6. ХромотерапияБуквално преведено от гръцки като „лечение със светлина“. Специални светодиоди, монтирани в тавана, боядисват струи вода в различни цветове, което има благоприятен ефект върху състоянието на нервната и ендокринната система (например синият цвят има положителен ефект върху щитовидната жлеза), ви позволява да облекчите стреса и вдигнете настроението си.
 7. Гласов контролТази функция ви позволява да направите процедурата за вземане на релаксиращ душ възможно най-удобна и почти безгрижна, но, за съжаление, тя се предлага само при най-скъпите модели.

В допълнение към тези лечебни функции, почти всяка душ кабина е оборудвана със система за странично и горно осветление, радиоприемник. Свободна телефонна комуникация, както и всякакви рафтове и държачи.

 

Между другото!

Душовете с много вградени функции изискват много електричество. Ето защо е добра идея да се постави отделна кабелна линия. Това ще гарантира безопасността и непрекъснатостта на електрозахранването.

Източник – АкваЕМ


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

45 − 37 =