Избор на винтове . Как да изберете правилните винтове

Публикувано от valival на

Винт

След колелото, винтът е един от най-простите елементи изобретени някога. Той представлява спираловиден елемент, който свързва две части една с друга или ги позиционира много лесно, просто като го завъртите. За разлика от пироните те могат да бъдат използвани многократно, тъй като лесно могат да бъдат извадени. Повечето са изработени от стомана, месинг или алуминий, но има и специални сред тях излети от пластмаса или найлон.

 

Видове винтове

Винтовете обикновено получават името си от вида на главите си, като най-често срещаните видове са:

  • Винтове с глава с прав шлиц (минусов слот) – използват се за лесно свързване, като поставянето на лицевата плоча в електрически контакти.
  • Винтове с глава с Филлпс шлиц ( кръстосообразна форма) – тяхното приложение е за уреди, машини, панти и други.
  • Винтове с други видове глави – звездовидна, квадратна, шестостенна – те се използват в стоителството и машинната промишленост, защото по-лесно се завиват посредством електрическа бормашина или пневматичен инструмент. По-рядко срещани са и са предназначени за свързване на части в някои продукти, за да не могат хората лесно да ги разглобяват.

Употреба на винтовете според формата на главата им

Вторият критерий, по който се квалифицират винтовете е материалът, за който са предназначени, като: дърво, ламарина или гипсокартон и формата на главата им. Най-често срещаните са:

  • Плоска или скрита глава, винтове за дърво – Главата им е с плосък връх и позволява да бъде скрита под повърхността на материала. Тези самонарезни винтове имат груба резба, която не достига до главата им. Най-често се използват за направата на мебели.
  • Изпъкнала глава, винтове за метал – Винтовете за метал често имат изпъкнала глава с леко заоблени краища. Резбата им е по-фина от тази на винтовете за дърво и са резбовани по цялата си дължина.
  • Кръгла глава – Главата на тези винтове изглежда като полукръг и обикновено са предназначени за свързване на детайли в машини, автомобили или енергийно оборудване.

Размери

Освен по вида на главата и предназначението си винтовете се идентифицират и по дължина в сантиметри, както и по размера на резбата си или на какво разстояние са нишките ѝ. Като нишките на резбата на винтовете за дърво са по-отдалечени една от друга в сравнение с тези на винтовете за ламарина, това е наложително, за да могат винтовете за дърво да захванат здраво материала, а не само да го пробият.

Как да изберете подходящият винт

Първото и най-важно условие е да знаете, какъв материал ще захващате. Винтовете обикновено са етикирани според тяхната употреба, винтове за дърво, винтове за метал, винтове за гипсокартон и други. Ако например вашата цел е да изработите къщичка за птици, то на вас ще са ви необходими винтове за дърво. Добре е да помислите и за дебелината на материала, с който ще работите, за да подберете винтовете с правилна дължина. А ако търсите здрави и качествени винтове в kam04bg.com ще откриете богат асортимент от видове с различни размери и приложения.

Полезни съвети

  • Когато вкарвате винт в дървото имайте предвид, че то може да се разцепи. За да предотвратите това е най-добре предварително да пробиете дупка в него с по-тясно свредло от винта, който ще използвате.
  • За да завиете винта по-лесно в дървото намажете резбата му с обикновен сапун. Той ще подейства като смазка и така ще намали триенето, както и вашите усилия, за да завиете винта в дървото.

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

− 3 = 2