уеб дизайн

уеб дизайн

Изработка на лого често се нарича визитка на фирмата, лице и дори идентификатор. Тази изработка има своята специфика и гони определени цели, с които да постигне една персонализирана уникалност. Именно тази уникалност е от жизненоважно естество, когато стане въпрос за изграждане на един бизнес, на едно по-високо и естетически издържано ниво. В днешно време вече въпросът за логото не стой, като питанката да го има или не една фирма, а по скоро стой, като задачата „да си направим забележимо лого“. Не просто лого и изработката му е целта по създаването на един лого дизайн. Нещата са много по-комплексни и взаимосвързани в един наистина добре обмислен бизнес.

Изработка на лого участва на всяко едно равнище от развитието на компанията. От визитките, традиционните канцеларски материали, като календари и тефтери, се преминава към онлайн рекламата, клиповете и виртуалните брошури. Местата, където да видите едно фирмено лого, вече съвсем не се изчерпват с билборда или химикалката. Те са много повече, много по-нестандартни и това изисква едно още по-иновативно мислене от дизайнера на лога. Уникалността не е самодостатъчна. Нужни са и информативност, функционалност и най-вече хомогенност с целия бизнес, който бива представян!

Какво му трябва на едно лого, за да стане визитна картичка на една компания?

Трябват му много неща, но най-вече обмисляне на първо място. Понякога рутината си казва думата и един професионален дизайнер, може да Ви изработи най-доброто лого, но то все пак да не успее да се наложи, като лицето, което търсите. Защо става така, ами защото малкото и мощно лого е нещо, което изисква премерени дози, време, ответна реакция и много агресивна и индиректна реклама същевременно! Налагането на едно лице не е моментален процес. Ако си мислите, ето имам уникално лого, сега то ще ми носи само ползи, то грешите. Едни от най-уникалните и запомнящи се лога във времето, също са изисквали доза време и ответна реакция. Затова, когато изработка на лого е на лице, то трябва тя да е обмислена, свързана и най-вече единствена. Честата смяна на логата не ви прави услуга, напротив обърква клиентите. Логото трябва да се направи качествено и само веднъж.

За да стане визитка на компанията Ви, едно лого първо трябва да част от характеристиката на бизнеса Ви. Тоест всичко, което е вашата фирма, трябва да е вашето лого. Дали, чрез абстрактни, буквални или смесени средства ще бъде постигнато това, не е важно. Важното е крайния резултат да е едно уникално лого, което видяно от потребителите да им каже – ето това е фирма за матраци например или за газирани напитки. Тази фирма е уникална, като логото си и е на пазара, за да расте, да се развива и да изненадва с присъствието си. Изработка на лого не е магия. Ако връзката лого-фирма я няма, то няма и смислено присъствие на лого. Затова освен обмисляне, логото е и взаимовръзка.

На трето място, за да се превърне една изработка на лого във визитна картичка за фирмата ви и част от Вашата корпоративна идентичност, то трябва да е направено професионално. Един професионален лого дизайнер ще обмисли информацията за фирмата, ще я интегрира в процеса по създаването на знаковото ви лого и ще изгради връзка между двете понятия. Освен това формата, цвета, функциите и гъвкавостта на логото ще са налице, за да може по най-добрият начин, то да ви представи пред конкуренцията и клиентелата.

От техническа гледна точка, изработка на лого най-добре пасва с похватите на векторната графика. Именно векторно базираните програми, са много точни и математически издържани, за да се постигне тази функционалност и чистота на изображението. Защото пикселите в едно лого, при намаляване или увеличаване, или пък при смяна на цветови и черно-бял модел са неприятно явление, издаващо непрофесионализъм. Логото е знак, символ и идентификатор. То е нещото, което представя най-мощно бизнеса, защото е вклинено във всяка една частица от него