Кафе? Интересни факти за кафето

Публикувано от cafemag на

кафе на зърна

Повечето от нас се събуждат сутрин с чаша кафе, без изобщо да се замислят за неговите качества. В това няма нищо лошо, разбира се, но няма ли да е по-добре да понаучим някое и друго нещо за тази интересни напитка? Ето защо днес сме ви приготвили една порция от факти за питието от чийто запах се събуждате. Факти може би нови за вас. Затова пригответе  любимото си мляно кафе, отпуснете се и научете нещо ново!

Факт №1: Еспресото не е задължително по-силното кафе

Много хора смятат, че ако искаме силно кафе, което да е заредено с доста кофеин, трябва да пием еспресо. Обаче изобщо не се налага да бъде така. Всъщност изследванията показват нещо по-различно – в по-голямата част от случаите еспресото съдържа до 1/3 от кофеина, който бихме намерили в дългото кафе.

Според науката, става така, защото екстракцията на кофеин не спира след като сме извлекли аромата и цвета, а продължава и след това. Дори във вече използваното мляно кафе например има остатъчно съдържание на кофеин.

Факт №2: В кафето се съдържат повече от 1200 вещества

Масовото мнение е, че вкусът на топлата напитка най-вече зависи от неговия сорт – робуста или арабика. Макар  да е технически правилно, изобщо не отразява нюансите, които оказват влияние върху вкуса и аромата. Защо? Защото кафето не е съставено просто от няколко молекули кофеин и малко вода, а от повече от 1200 вещества. Около половината от тях са отговорни за вкуса, консистенцията и аромата.

Добре да знаем, че силата на кафето не идва просто от кофеина и неговите полезни свойства зависят от останалите вещества в него. И досега не е много ясно кои точно вещества са отговорни за всички ползи от ободряващата напитка, но знаем, че когато се изолира, кофеинът всъщност има доста повече негативи, отколкото ако го приемаме с кафето. Затова ако искате да извлечете максимум ползи с минимум рискове, разчитайте на напитката в цялост, а не просто на кофеинова таблетка или енергийна напитка!

Факт №3: Методът на приготвяне оказва влияние върху вкуса на кафето

Кафе от един и същ сорт, брано по едно и също време и сушено в еднакви условия, може да има тотално различен вкус в зависимост от начина му на приготвяне. Ако се смели директно и се пакетира като такова, неговия вкусов профил се променя. Смлените зърна точно преди приготвянето му, дават различен вкус. Освен това може просто да се накисне и остави за 24 часа, тогава вкусът е тотално друг.

Това обаче не значи, че един метод на приготвяне е по-добър от друг такъв. Просто трябва да имаме предвид, че разликите оказват влияние и може сами да предпочетем даден вкус. Или просто да си избираме различни сортове  за различния начин на приготвяне. Затова посетете някой магазин, който предлага голямо разнообразие на кафе (катоCafemag) и се заредете с любимата си напитка!

Бонус факт: Ботанически кафявите зърна са плод

Свикнали сме да мислим за кафето, като продукт, който се произвежда от „зърна“, подобни на бобовите например. Ботанически обаче то е плод, подобен на боровинката, малината и къпината. Събира се от тип храст, наречен дървесен, точно както бихме събирали споменатите плодове.

Категории: ДругиПолезни съвети

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *