Как да изберете най-добрите сортови семена за вашата градина

Публикувано от valival на

кошница сзеленчуци

 

Сигурно много от вас си мислят, че да се изберат сортовете на зеленчуците, които ще засадят в своята градина е лесно като детска игра. Достатъчно е само да вземат един каталог със сортови семена и да разгледат предложенията в него. В действителност да се изберат правилните сортове, съвсем не е толкова просто и изисква много добре да се обмислят някои основни аспекти.

Тук ще ви предложим няколко идеи, които ще ви помогнат да се радвате на една прекрасна зеленчукова градина и добра реколта в края на лятото.

 1. Местоположение
  Местоположението е може би един от най-важните фактори, от които зависи изборът ви на сортови семена. Тъй като някои сортове ще виреят много добре във вашата географска ширина, а за други ще ви се наложи да положите повече грижи. Това не означава, че и те няма дадат добра реколта, а че ще отнемат много от вашето свободно време. Затова помислете добре, преди да направите своя избор и се ориентирайте към сортови семена, които са предназначени за вашия регион.
 2. Отглеждайте това, което ви носи радост
  Класическият съвет в този случай да отглеждате такива сортове зеленчуци, които знаете, че семейството ви обича, е малко надценен. Не се чувствайте задължени да отглеждате например тон сорт домати, които са подходящи за готвене, само защото семейството ви предпочита ястия с тях, защото ако мразите консервирането ще се наложи да изхвърлите много от реколтата си. По-добре помислете за такива сортове, които ще доставят радост на вас и семейството ви, докато полагате грижи за тяхното отглеждане.
 3. Помислете за площта на вашата градина
  Ако искате да посеете много и различни сортове зеленчуци, но и разполагате с малка градинка, просто помислете за различни начини за спестяване на пространството. Вземете сортове, които нямат нужда от много място, за да растат. Ако имате ограда тя може да се превърне в идеалното място за отглеждане на бобови растения или тикви.
 4. Планирайте пространството си
  Предварителното планиране на местата, на които ще посеете зеленчуците, може да ви даде добра представа за това, от какви сортови семена се нуждаете. Например: Като знаете колко място сте предвидили за морковите, ще имате добра представа за това, колко разновидности от тях ще може да опитате.
 5. Посъветвайте се с местни фермери и градинари
  Местните фермери и градинари ще знаят най-добре кои сортове дават добра реколта за вашето местоположение. Техните ценни съвети ще ви бъдат от голяма полза при отглеждането на любимите ви сортове.
 6. Отглеждайте такива сортове, които е трудно да откриете на пазара
  Ако разполагате с достатъчно време и пространство, може да се научите към отглеждането на сортове, които не са достъпни за вашия район. Като например, ако на пазара има много ранни репички и марули, една ранна реколта от грах би била чудесно решение за вашата градина.
 7. Открийте разнообразието, като свържете сортовете с наследството и културата ви
  Не е толкова далеч миналото, когато нашите семейства са имали градина и земеделието им е бил основния поминък. Просто трябва да се поровите из домашната съкровищница и да разберете кои са били любимите сортове зеленчуци на вашите баби и дядовци. Това занимание може да пробуди у вас желанието да се храните по-здравословно, като отглеждате сами растения във вашата градина и приготвяте от тях вкусна домашна храна по старите семейни рецепти.
 8. Бонус съвет: Доверете се на доказани

Преди всичко не забравяйте, че времето прекарано в работа в градината и отглеждането на любимите ви сортове зеленчуци трябва да ви носи удоволствие и това е всичко, което има значение. Но нека не забравяме, че за да се радвате на богата и вкусна реколта първо трябва да се сдобиете в висококачествени сортови семена от агроаптека Иван Чавдаров. Там ви очаква богат асортимент от качествени семена, торове, вкоренители и други важни за всеки земеделец неща.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

25 + = 32