Как да определите “възрастта” на автомобилните ви гуми

Публикувано от valival на

Един от важните фактори за стабилен на пътя автомобил са неговите гуми. Именно това е и причината поради, която е важно да се следи изкъсо за тяхното състояние. Много хора просто проверяват техния грайфер, но много рядко се сещат да погледнат и каква е тяхната възраст, а това също е много важен показател.

Не сте сигурни колко са старите гумите ви и нямате разписка от последната си покупка? Без притеснения – това е често срещан проблем и с помощта на специалистите от онлайн магазин за гуми Ogi.bg можем да ви покажем точно как да разберете.

Как да намерите DOT номера на гумите си

Ако погледнете отблизо всяка от гумите си, ще видите куп букви и цифри. Макар че това може да изглежда като объркващо, всъщност е полезна информация. Потърсете число, което започва с буквите “DOT”, последвано от поредица от 10-12 знака. Този код, ще ви разкаже няколко неща: седмица, година и място на производство; размер на гумата, уникалният код на производителя.
възраст на гумите

За гуми, произведени след 2000 г.

Датата на производство е последните четири цифри на DOT кода. Първите две цифри са седмицата на производство, а последните две цифри са годината. Например, ако последните четири цифри на DOT кода са 0203, това означава, че гумата е произведена през втората седмица на 2003 г. Доста лесно, нали? Все пак, ако вашите гуми са произведени преди 2000 г., става малко по-сложно.

За гуми, произведени преди 2000 г.

Датата на производство е последните три цифри на кода. Първите две цифри се отнасят до седмицата през същата година. Например, ако последните 3 цифри са 022, това означава, че гумата е произведена през втората седмица на годината, а годината е втората година на десетилетието. Това е малко объркващо – няма универсален идентификатор, който да означава кое десетилетие, така че в този пример, гумата би могла да бъде произведена през 1982 или 1992 г. Някои гуми имат малък триъгълник, следващ DOT кода, посочващ 90-те години.

Виждате непълен DOT номер?

Ако погледнете и видите DOT номер, който изглежда непълен, това е така, защото текущите правила на DOT изискват цялото число да бъде маркирано само от една страна на гумата, докато срещуположната е маркирана само с първите няколко цифри. За да видите целия DOT номер, просто погледнете от другата страна.

Повечето гаранции на производителите на гуми са в продължение на четири години от датата на покупката или пет години от седмицата, в която са произведени гумите. Ако загубите разписката си за покупка, можете действително да ограничите гаранционното покритие.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

15 + = 22