Как да отгледате сортови семена на грах

Публикувано от valival на

Зелен грах

Аромата на прясно набрания грах е уникален и неповторим. Ако искате сами да отгледате сортови семена на грах, но не знаете как, сте попаднали на подходящата статия.

Посяване на сортови семена на грах

За най-добри резултати, сортовите семена на грах се нуждаят от проветриво, слънчево място, с добър дренаж. Никога не ги посаждайте в студена, влажна почва. Киселинната почва пък трябва да се обогати с вар. Ако пролетта във Вашия район настъпва бавно, затоплете почвата с полиетилен преди сеитбата. Като цяло, сортовите семена на грах предпочитат по-хладно време и растат добре при прохладна пролет.
Преди да преминете към засяването първо трябва да се сдобиете с качествени сортови семена на грах от agro-gradina.com и едва след това да направете лехи с дълбочина 5 см и широчина 15 см – мотиката е идеалният инструмент за това. Посейте семената равномерно, покрийте ги с пръст, и след това леко притиснете почвата. Ако имате нужда от втори ред, направете го по-далеч от първия.
Сортовите семена на грах мога да бъдат засяти първо на закрито и след покълване, разсада да се премести в градината – през февруари или март.

Отглеждане на сортовите семена на грах

Поливайте ги добре, когато започне цъфтежа и две седмици след това. Добавете мулч около основата на растенията, за да запазите почвената влага.
Освен при сортове джуджета, ще трябва да осигурите известна подкрепа на растенията, за да се катерят нагоре. Един от най-лесните начини за поддържане на по-високите сортове, е добавянето на решетки и мрежи. Сортовите семена на грах тип джуджета могат да бъдат подкрепени с грахови мрежи или пръчици.
След цъфтежа, растенията се нуждаят от достатъчно вода, за да могат шушулките да набъбнат правилно. Проверявайте почвената влага на ниво корен, за да разберете дали сортовите семена на грах получават достатъчно вода.

Чести проблеми и болести

 • Соев молец: Можете да видите яйцата им, когато отворите шушулката на граха.
  • Решение: Използвайте насекомо-устойчива мрежа, за да защитите растенията.
 • Мишки: Тези гризачи могат да изядат семената, след като са засадени.
  • Решение: Поставете капани за мишки около зоната, където засявате семената.
 • Гълъби:  Те са сред най-лошите вредители в градините. Гълъбите кълват листата, разкъсват ги, а по някога увреждат и стъблата. Те могат да атакуват много растения, но най-често налитат на зеле и грах.
  • Решение: Стрелбата по тях може да бъде ефективна, но често не е безопасна опция в градините. Устройствата за изплашване и отблъскващите вещества в най-добрия случай Ви дават само временна защита. Единственият сигурен начин за защита на уязвимите растения от гълъбите, е да ги предпазите с мрежа.
 • Прахообразна мана: Появява се като бял прах по повърхността на листата, те спират да растат и се свиват.
  • Решение: Поддържайте почвата влажна и засаждайте сортовите семена на грах в по-хладни зони.

Събиране на реколтата

С избора на различни сортови семена на грах, можете да прибирате прясна реколта от юни до октомври. Шушулките са готови за бране, когато са добре напълнени. Обирайте ги редовно или растенията ще спрат да произвеждат цветя и шушулки. Използвайте набрания грах колкото е възможно по-бързо, иначе ще загуби своята сладост.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

33 − 27 =