Как да отопляваме и охлаждане икономично дома

Публикувано от keiti на

В някои райони температурите достигат непоносими нива през лятото. Тези зони изискват задължителни мерки около охлаждане на помещенията. Някои хората прибягват до активни охлаждащи системи с климатици дайкин. Въпреки това, съществуват и редица неща, които можете да направите, за да допринесете за пестене на електричеството.

Отворете врати и прозорци

Стига да нямате проблем с прегряването поради пряка слънчева светлина, добрата вентилация може да осигури голяма част от лятното охлаждане спрямо вашите нужди.

Създавайте кръстосани течения чрез отваряне на врати и прозорци в различни части на дома си и позволете на вятъра да се движи през всяко от помещенията свободно. Има някои удобни типове заключалки за прозорци и врати, които могат да бъдат оставени частично отворени през деня, а в същото време да осигуряват сигурността на жилището.

Намаляване на прегряването в стаите с изолиране на директната слънчева светлина

Това може да стане с регулируеми външни прозорци в различни нюанси щори, сенници или ламели. Такива позволяват да засенчените някои стаи през лятото, така, че топлината да бъде спряна. Външното засенчване е много по-ефективен вариант от вътрешния тип засенчване, тъй като блокира слънчевата топлина, преди да навлезе вътре.

В някои дворове на къщи дори се монтират допълнителни стрехи или покривни надвеси. Северното изложение на прозорци може да бъде проектирано така, че да спра пряката слънчева светлина. Надвесите са неефективни в източните и западни изложения на прозорците рано сутрин и следобед, когато слънцето е в своя пик.

Засаждане на широколистни дървета, които правят шарена или плътна сянка. Те са също добър вариант за спиране на силната слънчева светлина и задържане на хладината през лятото. Решетки могат да бъдат полезни за отглеждане на едногодишни растения, които помагат за естествена сянка на прозорците през лятото.

Изолирайте дома си

Добре изолираната къща не просто държи по-топло през зимата, но е по-хладно през летните месеци.

Активно охлаждане

Ако имате нужда от активно охлаждане се уверете, че вашият климатик или термопомпа, която ще охлади ефективно и възможно най-евтино.

Опитайте се да използвате само вентилатора. Най термопомпи или климатици имат настройка и това може да помогне за създаване на напречни течения в дома. Дръжте прозорците отворени, докато използвате такъв режим.

Пасивно охлаждане

Съществуват много и различни видове пасивни системи за охлаждане. Такива са тавани и покривни, комини. Те използват топлината на слънцето, за да изолират горещия въздух от къща. Тези видове системи са по-често в страни, където охлаждането е чест повод за загриженост.

Закупването и инсталирането на по-евтин втора ръка климатик за всяко отделно помещение, също е разумен избор.

Използвайте режим на изсушаване, ако влажността, а не на температурата е проблем. Този режим ще помогне, като същевременно използва по-малко електроенергия, отколкото в режим на пълно охлаждане. Затваряйте врати и прозорци в стаите, докато използвате режима на изсушаване.

Използвайте само режим на охлаждане в наистина горещите дни, когато другите методи не са достатъчни. Най-добре е да се охлади една стая, а след това и съседните, когато температурата в първата е вече постигната. За целта настройте термостата на около 22 С. Стаята няма да изстине по-бързо, ако го настроите и на по-ниска, но има вероятност да се използват повече електричество от преохлаждане.

Избягвайте използването на автоматични настройки. Ако сте пропуснали да включите уреда, той ще започне отопление, ако температурата падне под настройката на термостата.

Използвайте правото на размер на термопомпата така, че да се охлади къщата правилно, без да се налага да работите твърде много. Същите правила се прилагат за охлаждане и за отопление.

Важно: За да работи ефективно, икономично и дълго време, не забравяйте, че дори най-добрата климатична система да имате в дома си. Тя се нуждае от редовна грижа, почистване и профилактика. Само така може да работи, пестейки от енергията за електричество и доставяйки големи дози наслада и комфорт в помещенията.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

65 − 56 =