Как да пишем статии за уеб сайт?

Публикувано от i_mitkov на

Писането на статии е полезно умение, с което можете да печелите пари, например чрез продажба на статии директно в списания, уебсайтове или фейсбук страници за копирайтинг. Можете също да публикувате интересни статии на вашия уебсайт или блог.

Какво е статия?
Статията принадлежи към аналитичния жанр. Авторът на статията поставя проблем, анализира го и предлага решение (прави изводи).

Например в нашата статия проблемът е да научим читателя да пише интересни статии за уебсайтове, списания и вестници.

Структура на статията
1. Заглавие
Фраза, обозначаваща проблем, който авторът предлага да се анализира. Заглавието на статията трябва да е кратко и ясно, да привлича вниманието, да предизвиква интерес. Заглавията, които съдържат въпрос, работят добре.
2. Въведение
Като правило, един абзац от текста, който разкрива подробно проблема, поставен от автора, и показва неговата важност за читателя. Ако заглавието привлича вниманието на читателя, тогава въведението трябва да ви подкани да прочетете статията до края.

Например, пишете статия по темата за измиване на колата със заглавие “Трябва ли да мия колата си през зимата?”

Въведение в една статия може да изглежда така: „Много собственици на автомобили не знаят дали да мият колата си през зимата или не. От една страна, си струва да отмиете мръсотията от тялото с реагенти, вредни за организма. От друга страна, измиването на автомобил през зимата може да бъде вредно поради температурната разлика между тялото и водата (топлинен удар). Нека да видим какво ощетява колата повече. ”

3. Съдържание на статията
Състои се от анализ на проблема от гледна точка на автора. Трябва да изведете различни гледни точки за решението на проблема и да изберете най -подходящото решение според вас. Съдържанието на статията се оживява с примери от лична практика, коментари, цитати.

Ако текстът на статията се окаже голям, струва си да разделите съдържанието на отделни части и да направите подзаглавие за всяка, както в този материал по темата как да напишете добра статия.

4. Заключение
Един абзац с вашите констатации. Например, в статия за автомивка, можете да завършите статията със заключение – струва ли си или не да миете колата през зимата.

Писане на статия стъпка по стъпка
Вие сте избрали темата на статията (проблем). Какво да правим по -нататък?

1. Съставете контур на статията.

Можете да съкратите (както е направено в примера по -долу), можете – теза. В плана ние отразяваме какви изводи трябва да направим и как да аргументираме позицията си. На етапа на планиране можете да излезете със заглавие – въпреки че някои автори намират за по -удобно да измислят заглавие в края.
2. Пишем увод, в който посочваме важността на проблема за читателя.

3. Пишем съдържанието според плана.

Използвайте номерирани и неномерирани списъци за изброяване, таблици и диаграми за представяне на информация.

4. Писане на заключение.

5. Направете почивка за 5 минути, пийте чай или кафе.

6. Връщане към текста на статията. Ние го четем отново, коригираме формулировката, грозни фрази, изключваме излишни думи от текста. Например фразата „много добър“ може да бъде заменена с думата „добър“. Много уводни фрази могат да бъдат премахнати (между другото, има и други).

7. Представяне с интересно заглавие.

Категории: Комуникации

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

47 + = 48