Как да поддържаме вратите в дома си чисти?

Това е въпрос, който си задава всеки отговорен и добър домакин. Вратите са важна и основна част във всеки дом. Както всеки предмет в жилището ни, така и вратите се нуждаят от внимание и грижи. Ето защо за да останат впечатляващо красиви и за да удължите живота им ги почиствайте периодично.

За кои части на вратите да се погрижим?

  • За дръжката на входната врата това правило е задължително, като се има предвид, че при излизане и влизане сме в пряк контакт с нея, а при допир се разнасят микробите. Като първо и съществено правило е важно редовното почистване на дръжките на вратите, защото ако не се прави това ще повлияе върху здравето Ви.
  • Друго важно правило е смазването на пантите с машинно масло. Може би всеки от вас е забелязвал, че след време, поради сухота и триене, вратите започват да скърцат при отварянето и затварянето им. За това са необходими само няколко капки от маслото, за да  отстрани дразнещото скърцане. Смазвайте вратите си няколко пъти през годината.
  • Гумираните уплътнения, които са поставени по цялата каса и които осигуряват допълнителна изолация, също трябва да се почистват с влажна кърпа.
  • Както навсякъде из дома полепва прах, така това се случва и с вратите. Добре е те да се забърсват редовно, защото когато остане по-повърхността им за по-дълго време ще останат петна и почистването след това е много по-трудно.
  • Повърхността на вратите се почиства с подходящ препарат и мека кърпа. Почистването с препарати, съдържащи силни химикали, ще наранят покритието, затова използвайте специализирани, но в препоръчителни дози.
  • За почистване на стъкло на интериорна врата използвайте препарат за прозорци. Той ще премахне не само праха, но и оставените петна от пръсти.
  • Няма нужда да се охарчвате за скъпо струващи препарати, навлажнена мека кърпа с топла вода ще свърши идеална работа.

Грижите, които полагате за да изглеждат добре вратите Ви, ще пазят за дълги години красив дома Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.