Как с трактор и плуг да обработим почвата бързо и ефективно

Публикувано от valival на

В продължение на години плуга е бил най-добрият приятел на всеки земеделец, тъй като с тяхна помощ по-лесно се обработва почвата в началото на всеки сезон. В миналото, освен за оране на земята те са били използвани и за премахване на тревата и плевелите. Днешните плугове са снабдени със съвременни депа, които имат специални остриета, за да помогнат на земеделските стопани да изрежат тревата, докато преобръщат почвата.

 

Ако тепърва сте решили да се занимавате със земеделие то е нужно да знаете предварително точно каква земеделска техника и по-точно какъв плуг ще ви е необходим, за да обработвате вашата земя. Опитните земеделци предпочитат да работят с плуг MASS, защото са с доказана здравина и висока ефективност при работа. Освен плуг също така ще ви е нужен и трактор, който да тегли плуга и е важно той да бъде достатъчно мощен, за да се справи с лекота с тази задача. Едва след като разполагате с тези две важни техники можете да преминете към подготовката им за работа.
За целта:

  • Свържете трактора и плуга в задната част посредством триточково свързване, с помощта, на което ще можете да регулирате плуга – да го повдигнете или снижите.
  • Регулирайте плуга – на каква дълбочина да оре, колко широки да бъдат браздите, които правите. Уверете се, че нивото на плуга е едно и също в предната и задната му част. Ако има разминаване регулирайте горните пръти на триточковия теглич.
  • Проверете телата. Те трябва да могат да прорязват земята по права линия на няколко сантиметра от лявата страна на земното отделение.
  • Направете проверка за безопасност, за да потвърдите, че болтовете са на мястото си. Ако се налага смажете ги с малко грес.

След като трактора и плуга са свързани и всичко е проверено може да се премине към същинската част, а именно оранта. Тук също има няколко основни стъпки, които е добре да следвате и те:

  • Започнете да орете от единия край на полето като изкарате реда от единия край до другия. Спуснете плуга на земята и стартирайте трактора с препоръчана от производителя скорост. Дръжте го в права линия, така че плуга да може да изчертава прави линии.
  • Повдигнете плуга в края на полето, за да имате достатъчно място, за да завъртите трактора. Отиде до другата страна на полето и направете още една прала линия. Ако вашата земя е много голяма ще се наложи да я разделите на секции.
  • Върнете се на първия ред, който орете. С дясната гума в жлеба, който сте оставили за първи път направете нов ред. След като първоначалните пропуски са завършени можете да използвате браздите като ориентир. Повторете този процес като не завършите оранта. Жлебът на последния ред ще бъде по-малък от останалите.
  • Периодично проверявайте дали остриетата на телата на плуга не са се замърсили и по тях няма натрупани остатъци. Ако е необходими, премахнете ги.

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

6 + 3 =