Как да спечелим в борбата с хлебарките?

Публикувано от GDimitrov на

Борбата с хлебарките е труден процес, който дори и след постигането на очаквания успех, не трябва да се прекратява. Това че един път сте се избавили от тези създания ни най-малко не означава, че трябва да се отпуснете и да се успокоите, защото положението много бързо може да се промени и вие от победител да станете губещ.

За да имате успех в борбата с хлебарките обаче, вие трябва първо да опознаете своя противник. Трябва да ги разберете и да знаете какво да очаквате от тях. Едва тогава ще постигнете трайни резултати. И така нека да надникнем в света на хлебарките за да ги надвием по добре.

Хлебарките могат да летят…

Преди всичко останало, трябва да започнем от там, че действително много видове хлебарки могат да летят, но вие едва ли някога ще ги видите да правят това. Хлебарките не са добри летци и за тях полета е нещо изключително нетипично, а някои хлебарки могат да прекарат целия си живот без изобщо да летят. Да видите летяща хлебарка е като да видите летящ петел или кокошка, тоест трудно е да говорим за летене.

Хлебарките са наоколо целогодишно…

Много хора поемат борба с хлебарки единствено на пролет и през лятото, защото тогава хлебарките са по-активни и само тогава се сещаме за тях. Всъщност хлебарките са наоколо през цялата година и ги има дори и в разгара на зимните месеци. Просто тогава се крият в близост до отоплителни уреди или отиват по-надълбоко в канализацията за да избягат от студа. Любимата температура на хлебарките е около 22 – 23 градуса, така че можете да очаквате да излизат от канала и да маршируват из стаята именно когато температурата е около тези граници.

Хлебарките разнасят опасни болести…

Хлебарките живеят в канализацията и разнасят опасни заболявания. Техен специалитет са особено салмонелата и хепатит А, но също така и куп други опасни заболявания и тежки стомашно-чревни инфекции. В САЩ има случаи, в които по време на епидемии от заразни болести положението се е успокоявало едва когато в района се вземат мерки и се предприеме борба с насекомите. Причината за това е, че хлебарките се хранят в канализацията с трупове на плъхове и други мъртви животни, а също така и с фекалии.

Хлебарките обичат тъмнината…

Хлебарките са предимно нощни създания и често обикалят из домовете ни докато ние спим. Те чудесно се ориентират в тъмното и безпогрешно откриват остатъци от храна и места, на които има вода. Освен това, те обичат да се крият в затънтени ъгълчета в банята, тоалетната, кухнята или зад шкафове, гардероби и други подобни.

Хлебарките избягват подредени стаи и домове…

В жилищата, в които е по-чисто и подредено обикновено има по-малко от тези досадни инсекти, а ако се появят такива, то обикновено борбата с хлебарките на тези места е много по-лесна. До голяма степен причината е в това, че ако пръскате с отрова или повикате фирма за дезинсекция ще бъде много по-лесно да се обработи цялата площ на жилището. Плюс това, хлебарките не обичат стаи и домове без натурии, защото дори и да не е пръскано срещу вредители, хлебарките не намират уютни места за криене и продължават по пътя си докато не се натъкнат на такова място.

Можем ли да се справим сами в борбата с тях?

Много хора не са склонни да търсят услугите на професионални фирми за пръскане срещу хлебарки, но това е най-доброто решение. Доказано е, че резултатите са многократно по-добри и по-трайни. И въпреки това, ако не желаете да получите съдействие в борбата с хлебарките е по-добре да се заемете сами, отколкото да оставите тези опасни насекоми да се размножават на воля. Ако в една жилищна сграда всички съсобственици вземат мерки срещу хлебарките, то шансовете за успех драматично се увеличават.

Категории: Други

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

+ 82 = 92