Как се копаят биткойни?

Публикувано от PollyK на

биткойн

Голямата биткойн истерия от края на 2017 и началото на 2018 г. поотмина, но прогнозите, че целият пазар на криптовалутите е просто поредният голям балон, който ще се спука скоропостижно, не звучат чак толкова сигурно в днешно време. Финтек експертите са убедени, че блокчейн технологията носи бъдещето със себе си и ще увеличава своите обхват и влияние с течение на времето. А лидерът на крипто пазара – биткойнът, се възстановява и поддържа стойност между 8 и 9 хиляди долара около средата на 2019 г.

Така въпросът как се копаят биткойни и по какъв начин се печели от този процес отново става актуален, след като през последните 12 месеца се наблюдаваше осезаем отлив на интереса към тази дейност. Най-бързият отговор не е труден – с мощна и бърза копачка за биткойн. Или по-скоро с цели компютърни системи, наричани още ригове.

Какво всъщност представлява копаенето?

Идеята на Биткойн по начало е да осъществява транзакции в децентрализирана мрежа, в която участниците извършват определена работа по потвърждаване на тези транзакции, а като възнаграждение получават въпросните виртуални “монети” (които вече могат да бъдат използвани на хиляди места във физическия свят за обмен или разплащане). Въпросното потвърждаване се осъществява на принципа Proof of Work (доказателство за работа), който се базира на изчисленията на базата на алгоритъма SHA256. Те дават като резултат т.нар. хашове, а колкото по-голям брой от тях успява да пресметне машината, толкова повече се увеличава шансът да бъде “затворен” даден блок, който съдържа 25 койна и който носи голямата награда на успелия да намери правилния хаш.

От процесор до ASIC чипове

Но блокчейн технологията е създадена така, че трудността в изчисляването да се увеличава с “минирането” на нови и нови “монети”, за да се предпази самата валута от инфлация. Така че колкото повече се копае, толкова по-голяма компютърна мощност е необходима. В началото на биткойн революцията бяха използвани бързи процесори, но те бързо отстъпиха място на видеокарти, които се оказаха по-ефективни в процеса на изчисления и намиране на правилния хеш. Скоро след това дойде и времето на специализирания хардуер, известен като ASIC (Application Specific Integrated Circuits), създаден специално за “копаене” на биткойни. Тези устройства представляват компютърни чипове, проектирани да изпълняват единствено изчисления на SHA256 алгоритъма. Тези мощни машини изчисляват огромни масиви от информация за кратко време, като капацитетът им може да варира между няколко гигахеша в секунда (GH/s, т.е. изчисляване милиарди хеш варианти за този период) и да достигне до няколко трилиона хеша (TH/s).

Копаенето и разхода на електричество

Колкото по-бърза е машината, толкова по-големи шансове има да потвърди съответния брой транзакции, да получи блока и съответната отплата от “монети” (coins). Но бързината струва пари – колкото по-мощна е компютърната система, толкова по-скъпа е апаратурата. А освен всичко друго, тази техника е доста енергоемка. Не са малко хората, които инвестираха в компютърни конфигурации и ги поставиха в домовете си, а впоследствие се оплакваха от драстично повишаване на сметките за ток. Невинаги тези разходи се “избиват” от приходите, реализирани от успешни изчисления на хешове.

Споделеното копаене може да бъде по-изгодно

Има обаче и други възможности. Закупуването на дял от “ферма” за копаене на биткойни е един от тях. При този вариант “миньорският” процес (crypto mining) се организира от технологични предприемачи, които инвестират значителни средства в апаратурата, която е свързана с изчисленията. Впоследствие от съответната фирма започват да продават своеобразни хеш мощности на свои клиенти. Потребителите от своя страна нямат нужда от супермощен компютър за да “копаят” у дома – те си плащат за съответните хеш мощности, а вече според общата успеваемост на фермата за биткойни получават и своята отплата. Не се налага нито да се купува скъпа техника, нито да се плащат трицифрени суми месечно за електричество. Може би при споделеното “копаене” чистата печалба на отделен участник е по-малка, но и рискът е значително по-нисък.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

63 + = 73