Как се ражда пътната маркировка

Публикувано от bgtifo на

Официално пътна маркировка се появява в САЩ още през 1911 година. Боядисаната осева линия е поставена в щата Мичиган по идея на Едуард Хайнс, който е наблюдавал спукана цистерна за млечни продукти, която е оставила бели следи по пътното протежение.

Шест години по-късно пътни маркировки са положени в още два щата, а именно Калифорния и Орегон. През 1917 калифорниецът доктор Джун Макаръл е била избутана от камион на пътя и се застъпва за разпространението на белите осеви линии. За съжаление първото и предложение е отхвърлено от съвета на надзорните органи и търговската камара.

Това не разколебава младата доктора, която собственоръчно чертае бяла линия по средата на главен път, за да предотврати подобни на нейния пътни инциденти. Следващите няколко десетилетия има сериозни коментари, за това какъв цвят да бъдат маркираните пътища, като в края на краищата се решава те да бъдат бели. Орегон пък е последният щат, който продължава да използва жълтото за хоризонтална маркировка, а не стандартния бял.

Чак през 1958 година пътната агенция на Съединените американски щати приема белия цвят като основен и с това започва масовото му приложение за пътища и магистрали. Въпреки всичко през `71 отново се връща като стандарт за осевите линии в цялата страна. В началото на 1970 година жълтият цвят на маркировките е приет единодушно, защото специалистите смятат, че се откроява повече и е сигурен начин за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия.

1921 година във Великобритания се приемат очертанията на осевите линии, като първата такава вижда бял свят в Бирмингам. Цялата страна харесва идеята за поставяне на хоризонтална маркировка, тъй като пътните инциденти намаляват в пъти, а това е добре дошло за гражданите.

В наши дни пътната маркировка се счита за едно от най-добрите средства за безопасност. Тя е съчетание от перфектна навигация и правоприлагане на закона за движение на автомобилите.
Трафик пътна сигнализация ЕООД полага вертикална и хоризонтална маркировка в цяла България, така че можете да се възползвате от услугите на фирмата.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *