Какви конструкции да си направим за увивните зеленчуци

Публикувано от Hralupata на

Ако имате дори и неголяма по площ градина, сигурно вече повечето ви зеленчуци са доста пораснали. Винаги съществува необходимост от осигуряване на някакви конструкции, по които да се прикрепят най-вече увивният зелен боб, краставиците, грахът и тиквичките, а и високостеблените домати.

Различни фирми предлагат дървени или изработени от PVC колчета и тръби, пластмасови мрежи и др. приспособления. Наистина, че те са еднакви и естетически издържани, но винаги можете да си направите сами, с подръчни средства, конструкции за „катерене” на различни зеленчуци.

Как да проявите творчество в градината?

Както в различните сфери на човешката дейност, така и в любителското земеделие съществуват много алтернативни възможности и с малко повече въображение е възможно да си направите сами удобна опора за най-популярните зеленчуци, които обичат да се увиват и да растат нагоре.

За краставици

За прикрепване на краставиците корнишони, а и за други сортове, както и за тиквички, може да се направи телена конструкция, като за целта през 3-4 м в реда се забият дървени колове, високи около 2 м. Върху коловете се опъват три реда тел, като първият е на 15-20 см над почвата, а третият – на височината на растението.

След това върху теловете над всяко растение се опъва вертикална манила, която се връзва за първия тел, превива се през втория и се връзва на третия. Щом растенията пораснат, веднага се прикрепват за първия тел, а след това разклоненията се увиват около манилата и теловете, а в същото време междуредията остават свободни.

Някои поставят вместо колове дебели арматурни железа. Други забиват два кола в краищата на лехата и опъват оградна мрежа между тях, за която после прикрепват растенията.

За зелен боб

Много подходяща опора за зеления боб е конструкцията, която представлява няколко забити в кръг пръта. Трябва да са закрепени по възможност с върбови клонки или някаква връв по такъв начин, че като цяло да образуват конус. Когато семената се засеят наоколо, летораслите се увиват около конструкцията.

Опора, подобна на тази за краставиците, също е удачна. По-сръчните дори правят вертикална скара от дървени летви, привързани със здрав канап. Към тях прикрепят освен боб, грах, тикви и домати и декоративна зеленина.

Много стара практика е между засятата царевица да се засее боб от увивен сорт, който използва стъблата й като естествена опора.

За грах

Има сортове грах, който е нисък и не се нуждае от опора. При сортовете, които израстват повече, трябва  по-здрава конструкция, защото граховото стъбло натежава доста, като порасне.

Най-елементарната  конструкция прилича на ограда от колове – дървени пръчки, бамбукови тела или клони с дължина до 1,50-2 м. Опората се прави, като на около 10-15 см от стъблото на всяко растение се притиска една пръчка в земята. На нивото на растенията се разтяга връв от колче до колче. Постепенно се прибавят нови нишки с нарастване на граховите храстчета.

Някои правят т.нар. „зелена къща” – това е конструкцията от забити колове, приличаща  на конус, която се използва при зеления боб.

Ако не умеете да майсторите, винаги има възможност да закупите метална или пластмасова решетъчна мрежа, както и пергола.

Друг вариант е да засеете граха покрай дървена ограда или метална мрежа, но не и твърда метална ограда, която ще се нагрява при силно слънце.

Опитът показва също, че засетият край граха ечемик  служи като естествена подпора за граховите стъбла.

Може ли да се отглеждат вертикално увивни зеленчуци?

Ако разполагате с ограничено пространство, можете да отглеждате зеленчуци вертикално, което отдавна се практикува. Ако имате слънчева страна на къщата, на оградата или дори на терасата, ще ви бъде интересно да опитате този метод.

За целта растенията се засяват в различни саксии, кашпи или висящи пластмасови джобове, разположени едни над други.

Ще трябва подходяща конструкция за закрепване на растенията, за да може да се поддържа тяхната височина и развитие. Това са мрежи, рамки, стълбички, решетки, пръти, перголи и др. Най-елементарното са някакви летвички, тел или върви, прикрепени към растението, около които то да се увие.

Можете да засадите също царевица или слънчоглед съвместно с увивен зелен боб.

При такъв вид отглеждане краставиците ще изискват допълнително привързване и прищипване на връхчетата. Освен това ще се налага по-честото поливане и торене на всички растения.

Както и да се отглеждат увивните и катерливите зеленчуци, важно е да имат стабилна опора, за да се развиват добре и да дават по-голяма реколта. Също така актуално и полезно съдържание, свързано с визията на вашият дом и градината си може да намерите в категория Дом и Градина на сайта hralupata.com.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

6 + 4 =