Какво представлява креатинът и за какво е необходим?

Публикувано от GDimitrov на

Креатинът е една от двайсете жизнено важни за нашия организъм аминокиселини, които се съдържат в белтъците. Той може да се създаде от човешкия организъм, но може да се приеме и като хранителна добавка или по естествен път чрез диетата на човека.

Когато се създава от тялото на индивида, това става в черния дроб, панкреаса и бъбреците. При приема чрез храната, той обикновено идва от яйцата, месото, млечните продукти и рибата.

Това означава, че хората, които са избрали изцяло вегетариански модел на хранене са изложени на известен риск да получат по-малко креатин с храната и това поставя тялото в позицията да произвежда повече креатин само.

Всъщност, креаинът е сред аминокиселините, които са по-лесни за набавяне. Самата мисъл, че има възможност да се набави чрез храната, а в противен случай и чрез функциите на организма, правят тази аминокиселина по-малко проблемна за набавяне от редица други аминокиселини, много от които често са в недостиг.

Креатинът и тренировките…

Креатинът като аминокиселина помага на мускулите да се възстановят по-бързо след тренировка и така тялото възвръща пълния си тренировъчен капацитет много по-бързо. Това от своя страна не е заблуда и организмът действително е готов са поредната тренировка.

По тази причина хората, които приемат креатин като хранителна добавка или повече креатинови храни действително могат да тренират много по-често и много по-усърдно и продължително, отколкото онези, които не приемат креатин.

Това позволява да се постигнат по-високи резултати от посещенията във фитнеса, които са резултат от повишените възможности на организма да тренира с по-голям интензитет и по-пълноценно.

Това от своя страна си има и своите положителни ефекти върху здравето. Приемът на креатин определено помага на организма да се изтощава по-малко, а това води и до по-малка вероятност да понижите инунитета си в резултат на претрениране.

Нужда от по-лека почивка…

Хората, които тренират усърдно, но не приемат креатин като хранителна добавка, много често казват, че тази тренировка ги изтощава и не им позволява да правят почти нищо друго след това.

Ако обаче приемете допълнително креатин, по време на почивката ще можете да сте достатъчно активни, ще можете да излизате, да се разхождате, да изпълнявате ежедневните си задължения без да се чувствате претоварени.

Част от тайната на тази аминокиселина е, че тя има свойството да забърза в известна степен вашият метаболизъм. Това означава, че освен по-бодри, жизнени и енергични, вие ще бъдете и по-склонни да стопите излишни мазнини, а това е важна стъпка за оформянето на тялото такова, каквото желаете да го видите.

По-високата динамика на метаболитните процеси ще ви помогне и в още нещо, което най-вероятно доста ще ви изненада. Обикновено по-високата енергичност, по-трудната изтощаемост и динамиката на метаболитните процеси ще ви помогнат да почувствате по-голяма мотивация за спорт и тренировки.

Полезно и все пак достатъчно достъпно…

Приемът на креатин може да бъде нещо изключително лесно и дори приятно, особено имайки предвид, че вкусни и пълноценни храни като месото, яйцата и рибата са основен източник.

Самите хранителни добавки с креатин се считат за едни от най-достъпните по отношение на цената и не е нужно да разполагате с кой знае колко пари за да можете да си ги позволите.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

− 3 = 2