Кефал на клатушка – дръжка от лъжица

Публикувано от Рибаря на

Кефал на клатушка

Когато става въпрос за риболов на кефал повечето от нас се сещат за топчести воблери и въртящи се блесни. Но риболова на клатушка е не по-малко приятен. Дори есента на клатушка се лови по-добре, кълват по-едри кефали и емоциите от риболова според мен са в пъти повече.

Самият аз за риболова на клен никога не бях използвал блесни клатушки (поне не успешно), това лято обаче си купих една китайска червена клатушка, уж за щука. Щука на нея така и не хванах, обаче хванах огромен клен.

Червена клатушка

Червена блесна клатушка с изкуствена муха

Когато хванах кефала помислих, че е случайност. Блесната на всичко отгоре беше червена -бронзова и голяма 5 см. Мислех, че успеха ми се дължи на изкуствената муха, която е на тройката. Въпреки, съмненията ми относно клатушките и кефалите, аз продължавах да хващам вместо щука кефали. При това все добри и правилно закачени в устата.

Тогава реших да си направя, клатушка от лъжица. Реших да използвам дръжката на лека лъжица от неръждаема стомана.  Направих блесната, която виждате отдолу на снимката. Получи се лека, не можех да я замятам много надалеч, но когато смених влакното на 0.12 мм. започнах да хвърлям на прилично разстояние.  С учудване разбрах, че блесната се указа супер уловеста. Имах чести удари, повечето риби бяха едри, но понякога хващах и по-дребни.

Кефал на клатушка

Ето един кефал, които улових на клатушка

Такава блесна има много предимства:

  • Може да се води по-бавно от воблер, което увеличава шанса да бъде атакувана от рибата.
  • По малко се закача във водораслите  от дълбоко газещите воблери.
  • Може да се правят паузи. при което често пъти бива атакувана, докато при въртящите блесни това е не възможно.

Ако не сте опитали, още този увлекателен риболов – клен на клатушка сте загубили много приятни емоции. Сигурен съм, че ще пробвате, желая ви успех и слука!

Категории: Полезни съвети

Рибаря

Модератор и програмист Websuper. Специалист SEO за български и руско езични сайтове.

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

− 2 = 4