Кои са 4-те масово използвани вида дюбели

Публикувано от valival на

Майстор тричко

Всеки ден, някъде, нещо пада от нечии таван, или стена. Независимо от това какво се опитвате да закачите обаче, винаги е най-добре, когато го направите, то да си остане на място, защото никой не обича изненадите, нали? Ето няколко съвета относно това какви дюбели да използвате, когато ви се наложи.

1. Метални рамкови дюбели

Те се използват за скрепване на метални профили към строителни елементи и осигуряват стабилно захващане към основната повърхност. Специфичното при рамковите дюбелите е, че застопоряването им в стената става чрез постепенно разтваряне на раменете им вследствие на завиване на винта в него.
Благодарение на зъбчетата на дюбела се постига здраво закрепване, без да има допълнителен натиск върху пластмасовите или метални профили.
Има два основни вида метални рамкови дюбели. Едните са със заострен връх и могат да се забият директно с чук в стената. Другите са с плоски краища и изискват пробиване на дупка с дрелка. Среден на дължина метален рамков дюбел може да издържи максимална тежест от 22 кг поставен в дупка от гипсокартон с дължина 1.25 см.

2. Дюбел тип „пеперуда“

Този дюбел обикновено се използва за сравнително плитки отвори. Идеален е за гипсокартон, и е подходящ за закачване на леки предмети – огледала, рамка за снимка. Той има механизъм наподобяващ крила, които са по-големи от самия дюбел. Те се отварят, когато са в стената, където се прикрепят и застопоряват дюбелът в стените на отвора.
Поставен в дупка от гипсокартон с дължина 1.25 см., дюбел от този тип обикновено издържа максимална тежест от 22 кг.

3. Разширяващ се метален дюбел

Разширяващият се метален дюбел се състои от машинен болт, който е в резбована метална втулка. Когато винтът е затегнат, металната втулка се разширява навън и след това прилепва плътно към задната част на стената, придържайки дюбелът неподвижно. След това можете да замените винтът отново с друг.

Съществуват два основни вида разширяващи се метални дюбели. Едните са със заострени върхове и могат директно да се заковат с чук за стената. Другите са с плоски краища и за да ги сложим, ще се наложи да пробием дупка. Разширяващ се метален дюбел с нормални размери може да издържи тежест до 22 кг в дупка с дълбочина 3.80 см.

4. Дюбел за гипсокартон с опорен пръстен

Спираловиден дюбел, който бързо и лесно се прикрепя. Идеален е за средно леки обекти, като рамкирани снимки и малки картини. Повечето от тях са изградени от пластмаса, но има и метални. Той много прилича на по-дебел винт с груба резба. Притежава плоска метрична глава и самонавиващ се връх.

Ако се нуждаете от наистина здрави и надеждни дюбели и сред изброените откривате тези, които ще ви свършат работа, посетете http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/дюбели, където ще откриете и още много други видове висококачествени дюбели с най-различно предназначение.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

6 + 3 =