Култиватори – едни от най-използваните селскостопански техники

Публикувано от valival на

Знаете ли, че един от най-използваните инструменти в селското стопанство е не кой да е друг, а самите култиватори. То е бил и един от първите инструменти, които предците ни са използвали, за да орат земята. С него хората лесно са обработвали земята и са контролирали на каква дълбочина да проникне култиватора.
Всеки опитен градинар знае, че, за да се радва на плодовита и качествена реколта, той трябва първо да обработи почвата, за да се изкоренят всички ненужни плевели, които само консумират от хранителните вещества в почвата и вашите култури.

Преди това все още има земеделци, които си помагат като предварително, с помощта на мотика отстраняват плевелите, като се и разрохква горния слой на почвата. С помощта на качествени култиватори MASS всичко това е възможно и се случва изключително бързо, лесно и ефективно.

 

С развиването на технологичния и индустриален свят, днес култиваторите са много по-големи и тежки в сравнение със своите предшественици. Днешните култиватори биват теглени от трактор с по-голяма или по-малка мощност, която зависи от големината и тежестта на култиватора. В миналото обаче тази и други земеделски техники са били теглене от животни и управлявани от човека.

Въпреки това не навсякъде е възможно да се използват новите технологии, тъй като има случай и места, където достъпа до земеделските култури в ограничен. Това автоматично означава, че тези места ще биват обработвани по добре познатия стар начин с помощта на животни като коне, говеда или други.

Преди да преминете към покупка на култиватори, от MASS.bg съветват първо да се запознаете с основните функции на култиватора.

Функции

Като обикновен селскостопански конструктивен инструмент, култиватора изпълнява множество задачи като част от тях са:

 • Разрохква почвата
 • Контрол върху нежеланата растителност (плевели)
 • Почвата се аерира, което позволява на по-голямо количество кислород да проникне по-надълбоко в земята
 • Оформя лехи, в които могат да бъдат поставени семената

Части на култиватора

Това са най-важните части от които е създаден този селскостопански инструмент.

 • Рамка – това е повече или по-малко метална здрава конструкция, за която останалите елементи са захванати.
 • Колела – при повечето колесни култиватори те се използват за контрол на дълбочината, а в други случаи се използват и за транспортиране на по-големи сгъваеми култиватори.
 • Плужни органи – те са закрепени директно към рамката, а в другия край те навлизат в почвата, като я култивират. На пазара се предлага широка гама от култиватори – с вертикална пружина, стърнищни, S култиватори и други.
 • Остриета – това е тази част от култиватора, която работи директно в земята и тя страда най-много от износване и трябва да се подменя, когато се износи.
 • Свързване с трактора – всички модерни култиватори разполагат с възможност за триточково свързване.
 • Валяк – те могат да бъдат част от култиватора или да се добавят допълнително. Благодарение на валяците е възможно по-ситното раздробяване на по-едрите буци пръст, които се появяват веднага след култивирането.

Видове култиватори

На пазара се предлага голямо разнообразие от различни култиватори, като има няколко фактора, които определят формата на тези инструменти:

 • силата на трактора е много важен фактор, с който трябва да съобразите размера на култиватора
 • тип на почвата, за различните видове почви се предлагат и различни типове култиватори, които доказано са по-ефективни при по-твърди, песъчливи или каменисти почви
 • различни култури – всеки вид култура изисква различни култиватори, тъй като например обработката на лозя и пшеница не е еднаква.

Съществуват разбира се и много други характеристики, които могат да определят още по-точно вида на култиватора, който най-точно ще ви бъде от полза. Имайте предвид, че теглото на култиваторите също е променливо в зависимост от размера, здравината, органите, пружите и други.

Съвети за поддръжка

 • Почистване на земеделската техника – така ще избегнете излишната корозия и ще можете да видите състоянието на култиваторите по-лесно.
  Преглед за изгубени винтове (болтове) и гайки. При липса се заменят и се проверяват след няколко седмици отново.
  Задължително подменете износените части с нови.
  Проверете за пукнатини или счупвания в шарнирите на рамката и теглича до трактора.
  Ремонт на деформираните части.
  Добре смажете механичните части ако има такива.
  Съхранявайте култиваторите на закрито, за да избегнете неблагоприятните атмосферни влияния.

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

5 + 3 =