Начини за поддръжка на олекотени завивки и одеала

Публикувано от tnickolay на

Или как да поддръжаме на олекотените завивки и одеалата

Когато говорим за поддръжка на завивките, можете да си отдъхнете, защото всъщност изобщо не е трудно да се справите с това. Ако завивката ви е с естествен пълнеж, тя може да бъде изпирана отново и отново без това да съкрати продължителността на нейното ползване. По-различно стои въпроса с изпирането на завивките със синтетичен пълнеж, където за съжаление всяко изпиране намалява пухкавината на завивката, а по този начин и качествата и да изолира и задържа топлината. Препоръките за поддръжка на олекотена завивка, които ще намерите тук са валидни и за одеала.

Да изперем завивката или да я дадем на химическо чистене?

http://www.cleanzone.infoПрепоръчваме прането пред химическото чистене, когато става въпрос за олекотена завивка или одеало. Ако завивката не се събира в пералнята у дома, можете да я занесете на професионално почистване, или казано с други думи – да я занесете на химическо чистене, където обаче само да бъде изпрана. Но имайте предвид, че не всяко място за химическо почистване предлагат такава услуга. Самото химическото чистене не препоръчваме поради силните химикали, които могат да нанесат щети върху материята на и пълнежа на завивката. Негативната страна на изпирането с пералня е, че материите от които е направена завивката вероятно ще се свият, макар и минимално (с процента, указан на етикета, при памук свиваемостта е 5%), докато при химическото почистване отсъства този негативен ефект.

Изпиране на завивката:

Ако пералнята ви е с достатъчно голям обем, за да се събере завивката, можете да я изперете вкъщи. Препоръките ни при изпирането са:

  • Пране със студена вода, за да намалите максимално ефекта от свиването на материята.
  • Скорост на въртене на центрофугата –най-голяма, за да изцедите максимално количество вода
  • Прах за пране –по-щадящ без допълнителни добавки (като омекотител). Омекотителят може да намали пухкавината на завивката.

Изсушаване на завивката:

Все повече домакинства в България ползват сушилня у дома. Ето препоръките ни, в случай че решите да изсушите изпраната завивка с сушилня вместо традиционното простиране на терасата.

  • Температура на сушене – висока, средна или ниска – изборът е Ваш. При по-ниска температура, разбира се времето за сушене ще е по-дълго, възможно е сушилнята да направи няколко цикъла.
  • Можете да добавите две – три чисти топки за тенис в сушилнята, което ще съкрати времето за сушене. Ще чувате звуците от удрянето на топките вътре в сушилнята, но бъдете спокойни, няма да има последици за сушилнята.
  • Накрая се уверете, че завивката е добре изсушена, за да избегнете неприятните миризми от влага.

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

2 + 2 =