Обслужване и поддръжка на басейни

Публикувано от basejni на

Трябва да се подчертае, че професионалната поддръжка на един басейн включва множество мерки със специфична последователност на действията и че пренебрегването на тези мерки или нарушаването на алгоритъма им неминуемо ще доведе до неприятни и дори опасни последици, тъй като, в крайна сметка, от тези мерки зависи чистотата на водата в басейна, а от това пък зависи здравето на ползвателите на басейна.

Някои собственици на басейни смятат, че след като са монтирали скъпо и съвременно оборудване за пречистване на водата в басейна, то спокойно могат да забравят за поддръжката на басейна или най-малкото – да я поверят на персонал с други основни функции. Затова не е рядко явление да се види как неквалифициран персонал – градинари, чистачки, камериерки и други подобни, се грижат за чистотата и изрядната работа на басейна към някой хотел или крайградска вила. Обикновено и резултатите са еквивалентни на квалификацията на поддръжката – лошо поддържаният басейн постепенно започва да се руши и в крайна сметка са стига до момент, когато трябва да се избира между скъп капитален ремонт на стария басейн или построяване на нов басейн, като сумите и за двете начинания са почти еднакви.

Ще маркираме няколко основни етапа от поддръжката и грижата за басейна.

Проверка и регулация на киселинно-алкалния баланс на водата в басейна – след като басейна е вече пълен с вода, първата работа на поддръжката е да установи нивото на pH (нивото на киселинност) в басейна и да го поддържа на необходимото равнище. Високото равнище на pH не е желателно, тъй като водата с висок показател за pH започва да дразни очите и кожата на къпещите се в басейна, а освен това довежда до образуване и отлагане на котлен камък, появяване на грапавини по стените на басейна, помътняване на водата и затлачване на пречистващите филтри. Прекалено ниското равнище на pH също не е желателно, защото довежда до корозия на металните детайли на басейните и разрушава на шевовете и облицовката по стените на басейните. Освен всичко това, правилното ниво на pH е необходимо, за да може да сработят добре химикалите, с които се третира водата в басейна.

Оптималното ниво на pH за водата в басейна е от 7,1 до 7,4, като не бива да се допуска нивото на pH да пада под седем и да се качва над седем и половина.

Дезинфекция на водата в басейна – най-достъпния и най-популярния начин за дезинфекция на водата в басейна е третирането с хлор. Въпреки, че хлорирането е сравнително евтин метод за химическо пречистване на водата, трябва да подчертаем, че съществуват и други, много по-съвременни методи за дезинфекция на водата в басейна. Например, пречистване на водата може да се постигне чрез третиране със сребърен сулфат и чрез ултравиолетова светлина.

Ако все пак изберете да третирате водата с хлор, трябва да помните, че количеството на свободния остатъчен хлор трябва да бъде в диапазона от 0,3 до 0,5 милиграма на литър, в противен случай водата в басейна ще получи характерните за хлорирането вкус и мирис.

Освен химическо пречистване на водата е необходимо и механично почистване на дъното и стените на басейна. Препоръчително е на определено време цялата вода да се източва и да се извършва професионално почистване на коритото на басейна с препарати и съответните инструменти. Най-модерния технологичен способ за механично почистване на басейни е с използване на специални чистачи-роботи, на които им се задава програма с карта на басейна и се пускат в басейна, след което сами извършват почистването, без да е необходима повече човешка намеса.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *