Поддръжка на интериорни врати

Публикувано от ivan_stefanov_83 на

Врата

Интериорните врати са важен детайл във всеки един дом. Te са съществена част от цялостната визия на жилището и както всеки предмет в дома ни, също се нуждаят от поддръжка, за да се запази визията и правилното им функциониране.

При всички видове врати е желателно пантите да се смазват с подходящ  смазочен спрей  или специално масло. Преди извършването на тази процедура  е необходимо  те да бъдат добре почистени и да няма прах по повърхността им.  Смазването  веднъж в годината, на Вашите интериорни врати, е напълно достатъчно, ако не скърцат.

Поддръжката на интериорните врати зависи от вида им:

Интериорните врати от дърво и МДФ трябва да се почистват няколко пъти седмично  само с влажна кърпа или специални  препарати за дърво. Те щадят дървото, действат подхранващо и почистват добре, като оставят  блясък на повърхността.  При нараняване или надраскване на дървените врати е желателно да се заздрави  повредената част  с подходящи лакове и бои. Така ще  се стопира развалянето на дървесината в дълбочина и ще се предпази от паразити.

Поддръжката на ламинираните интериорни врати става много лесно. Използва се само мека влажна кърпа или  препарат, който не съдържа абразивни частици и киселини. Абразивните препарати надраскват повърхността и развалят визията на вратата. Почистването веднъж седмично е напълно достатъчно за ефективна поддръжка.

Интериорни врати от стъкло са атрактивни и внасят светлина в жилището.Те  се поддържат като се почистват с мека кърпа  и препарат за стъкло. Така се премахват не само прахта, но и петната  от пръсти. Един „изпитан с времето метод” е с намачкан вестник вместо с кърпа. Така отпечатъците изчезват за секунди и не остават власинки.

Правилната експлоатация на интериорните врати е от голямо  значение за поддържането както на външният им вид, така и на функционирането им.

Експлоатация на интериорни врати

Интериорните врати не трябва да бъдат излагани, за продължително време в непосредствена близост до топлинни източници.  Крилата и касите не бива  да се почистват с абразивни почистващи препарати и такива, съдържащи киселини.

Температурата  на средата, разделена от вратата не трябва да надвишава 20%.

Температурата на средата, в която се намира  вратата не трябва да е по-ниска от -5ºC и по-висока от 38 ºC.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 3 = 1