Предимства и недостатъци на механичните часовници

Публикувано от e-chasovnik на

Ако някога сте искали да започнете да носите часовник или вече имате такъв, но не знаете почти нищо за машинката, която носите на китката си, тази статия е за вас. От претегляне на плюсовете и минусите на различните механизми, до разглеждане на различните стилове мъжки часовници, ще покрием основите на всичко, което винаги сте искали да знаете за избора и носенето на класическия аксесоар.

Надолу ще намерите пътеводителя на мъжа за механичния часовник – всичката основна информация на едно място, предложена по достъпен и разбираем начин.

 

Механичният часовник се задвижва от основна пружина, която се навива на ръка. Когато пружината е навита, тя бавно и постепенно се развива, като така движи стрелката на секундите плавно по циферблата. Повечето пружини са дълги по 25-33см. Колкото по-дълга е пружината, толкова по-голям е резервът от енергия на часовника и ще издържа повече преди да се налага да го навивате.

Не всички механични часовници са равни. Вниманието към детайла и майсторството определят точността и качеството му.

За много ентусиасти, механичният механизъм е черешката на тортата при часовници, заради традициите и часовете вложена работа, които отиват при направата им. За тези хора притежаването на механичен часовник не е само за да показва времето, а е начин да покажат, че оценяват историята и майсторството.

Предимства на механичните часовници:

Нямат нужда от батерия. Понеже механичният часовник се захранва от ръчно навивана пружина, никога няма да ви трябва батерия. Когато часовникът спре, просто го навийте.

Плавно движение на стрелката за секундите. Някои хора предпочитат това, преди тиктакащото движение на кварцовите часовници.

Характер. Инженерството и работата, която отиват при създаването на механичен часовник са зашеметяващи. В часовника има малки зъбни колела и пружини, които работят заедно, за да ви показват времето. Да, обикновено никой не ги вижда, но това е част от чара; часовникарят е прекарал часове наред в усъвършенстване на механизъм, който е скрит от погледа. Ако оценявате майсторството, тогава механичният часовник е за вашата колекция.

Усещане. За някои хора има нещо задоволително в това да трябва да навиват часовника, за да го поддържат работещ. Има нещо в ритуала на навиването в края на деня, който ви свързва повече с времето.

Недостатъци на механичните часовници:

Изискват редовно навиване. Макар повечето пружини при механичните часовници да издържат по два дни без навиване, препоръчва се да го правите всеки ден. Както споменахме, това е удоволствие за някои, но за други е досадно.

Чувствителни към средата. Понеже механичният часовник показва времето благодарение на система от малки чаркове, работата им може да се повлияе от средата. Влагат, прахът, ударите и магнитите са кошмарът за тези часовници. За щастие повечето модерни модели ръчни часовници са направени да издържат на такива неща, но пак трябва да се грижите за тях.

Не са точни. Макар добре направеният механичен часовник да показва времето с 99.999% точност (което е разлика от около 1 секунда на ден), с времето точността му намалява. Трябва да водите часовника си на майстор на всеки 5-10 години, за да го настройва. Още повече, не всички механични часовници са еднакви; някои са по-точни от други.

Скъпи са. Цялото това майсторство и прецизност си имат цена. Някои добри механични часовници струват под 1000лв, но повечето са по-скъпи от това… често доста по-скъпи.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

50 + = 55