Шахмат? Каков представлява играта на Шах

Публикувано от stef4odimoff на

ШАХ е игра, която мнозина обичат, но повечето хора често забравят да играят. Шахмата заедно с таблата и играта на карти е сред топ 3 игри любими на всяко едно семейство. Като една типична настолна и логическа игра, шахматната игра изиграва значителна роля за развитието интелекта на човека практикуващ я. Много учени са изследвали процесите протичащи в човешкия мозък докато играе партия ШАХ. Резултатите са ясни – интелигентността на хората играещи шахмат е доста по-висока от тази на един човек, който въобще не практикува играта. Ето и малко повече по въпроса:

ШАХ – идеалният спорт за мозъка!

Когато заговорим за спорт, мнозина го свързват с трупането на мускули, тренировки в зала и като цяло физическа активност. Но има една група спортове, сред който е и шахмата, които развиват най-важния орган в човешкото тяло – мозъкът. Имено ШАХ и практиката му, спомага за изграждането на едно добро психологическо здраве. Днес има разнообразен набор от дъски за игра на шах. Те могат да бъдат с джобен размер, средни, големи или дори масивни. Красотата на една шахматна дъска от дърво, стъкло или бамбук е уникална. Черните и бели фигури подредени върху квадратите са и перфектна украса за интериора на дома. Въобще ШАХ има универсални приложения у дома и навън. Затова наличието на поне един комплект във всяко семейство е наложително!

Защо шахът е идеалният спорт за мозъка? Според учените шахматната игра е сред настолните игри предизвикващи така да се каже мозъка. Доказано е, че ежедневната игра на ШАХ стимулира мозъчния растеж на нервно-клетъчно ниво. Екип от немски учени са доказали, че играта ангажира еднакво и двете полукълба на човешкия мозък, което малко дейности всъщност правят! Освен логика, визуализация, психическа устойчивост и перспективно мислене, шахмата изгражда по-бърза мисловна реакция. При това интелигентността на играчите в шаха е значително по-висока – независимо от пола или възрастта им.

ШАХ е разтоварваща игра, която може да бъде много забавна, стига да усвоите тънкостите му. Според последни данни, именно ШАХ служи за превенция на заболявания, като Деменция и Алцхаймер. Той тренира мозъка в напреднала възраст и го държи тонизиран, също както упражненията укрепват останалите мускули в тялото ни. Направете една необходима инвестиция днес и купете комплект за игра на ШАХ за вкъщи или за подарък – няма да съжалявате!


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

77 − 75 =