Скрити „изненади“ при избора на матраци

Публикувано от cloxy на

стая с матрак

 

При покупката на матраци, логично е да си задавате въпроса защо има толкова разнообразни цени. Нали са все едни видове латексови, двулицеви или ортопедични. Ясно, че зависи от производителя, но все пак нормално ли е да има такива разлики в цените и от какво се пораждат те. Отговорът се крие в различните характеристики на матраците, които определят цените им. Такива характеристики са пълнежа на матрака и дамаската. Примерно при еднолицевите матраци от Brava има значение използвания дървен материал.

Един от най-използваните все още материали за производството на матраци е пенополиуретанова пяна, позната ни повече като дунапрен. Масово матраците са от този материал, но и масово потребителите не знаят почти нищо за него, освен наименованието му. Качеството на дунапрена се определя по две неща – плътност и еластичност. Всички предполагам знаете на какво прилича един остарял дунапрен, не само матрак, а и самия материал. Той е смачкан, слегнат, ронлив.

Остаряването му зависи от плътността. Различната плътност позволява това слягане да се забави във времето и матрака да се амортизира по-бавно. Стандартната плътност при дунапрените, които се използват за производството на матраци и като цяло на мека мебел е от 25 кг/м3 до 30 кг/м3. Но вие няма как да проверите това. Няма как и да знаете, ако производителя реши да използва по-ниска плътност. Разбира се, че го разберете след време, защото матракът ви много бързо ще остарее, но тогава вече ще е късно. Единственото, на което може да обърнете внимание е твърдостта на дунапрена. Колкото по-твърд е един матрак, толкова повече ще издържи.

Другият вид пълнеж е HR дунапрен, т.е. високоеластичен, който е с по-висока плътност от обикновения дунапрен. Отличително качество при него е, че матраците направени от такъв дунапрен са по-меки, макар че той е по-плътен и затова по-бавно остарява и се слягва. Но проблемът и тук е как да разберете когато купувате матрак и той е мек, дали е защото е по-плътен и еластичен или обратното, защото е с прекалено ниска плътност. Ами няма начин и затова е добре да купувате матраци от сигурни магазини и производители, на които може да вярвате. Може да се ориентирате по цените, но пак не е гаранция, че най-високата цена е на най-качествения матрак.

Друг вид пълнеж са пружините. Все по-рядко използван, но и такива матраци се срещат и продават. Има доста потребители, които признават само пружинните матраци, защото са свикнали на такива и са доволни от качеството им. Нашият съвет е, ако имате възможност да избягвате матраци с този тип пълнеж, заради повечето недостатъци, които имат, от колкото предимства.

Да видим как стои въпросът с качеството и цените на дамаската. Тя не е никак маловажна, макар че почти никога не се вижда директно, а е покрита със спално бельо. Гаранция за дамаската няма, колкото и да е скъпа, много зависи от това как се ползва матрака. Посетете онлайн магазин за матраци Brava или някой от техните шоуруми, за да се информирате за различните видове матраци:

​кв. Студентски град, ул. „Професор Александър Фол” 2, 1700 София;
кв. Хиподрума, ул. „Найден Геров” 6, 1612 София;
кв. Люлин 6, ул. „Джавахарлал Неру” 29, 1324 София;
бул. „Цар Симеон Велики” 157, 6009 Стара Загора;
ул. „Иван Михайлов” 58 Г, 2700 Благоевград;
ул. „Екзарх Йосиф I” 32, 3702 Видин;
бул. „Демокрация” 128, 8001 Бургас;
ж.к. Меден Рудник, бл. 381, 8011 Бургас;
Складова база, ул. Одрин 116, Бургас;
ул. „Александър Стамболийски” 8, Айтос;
ул. Цар Симеон 68, 8217 Ахелой;
ул. „Свети Власий 2, 8256 Свети Влас

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

70 − 69 =