Съветите за естествена грижа за зъбите на вашето куче

Публикувано от An-GDesign на

Здравето на домашните ни любимци се заключава в няколко много важни фактора: физическа активност, качествена храна, орална грижа, ветеринарно-медицинска профилактика и др. Днес ще ви споделим няколко полезни съвета за възможно най-добрата естествена грижа за зъбите на вашето куче:

Избягвайте твърди и груби предмети за игра и дъвчене (например камъни или тенис топки).

Те увреждат повърхностите на зъбите и ги загрубяват, което позволява образуването на плака и зъбен камък. Те пък от своя страна са причина за болезнени инфекции и пародонтит, а в редица случаи могат да причинят загуба на зъб/и и/или костна резорбция. Трябва да следите устната хигиена на вашия любимец: зъбен камък се наричат жълтеникавите и твърди образувания по зъбите, наслоявания, които не могат да бъдат премахнати с елементарно изчеткване или плакнене.

Откажете се от кашестите храни на зърнена основа, като напоени люспи и др. Те незабавно покриват зъбите с покритие. Препоръчваме редуване на мокра (наричана още мека или полувлажна) със суха, питателна храна. По този начин ще осигурите естествена грижа за зъбите на вашето куче.

При кучетата, а също и при котките, зоната непосредствено до отделителните канали на слюнчестите жлези е изключително податлива на зъбен камък. Затова и почистването на вътрешната част на резците на долната челюст и външната страна на горната, трябва приоритетно да се почистват по подходящ начин. Почистването може да бъде подкрепено от подходящи предмети за дъвчене, които да изтриват от една страна ще „изтрият“ нездравословното покритие, а от друга – ще задоволяват естественото желание на животните за дъвчене. Останалите зъби не с използват за дъвчене и при тях опасността от натрупване на зъбен камък не е толкова голяма, но не ги пренебрегвайте, а третирайте цялостно устата на домашния си любимец с подходящи препарати за орална хигиена.

Откажете се от захарни закуски и заложете само на качествена храна за кучета с естествен и балансиран състав, ако искате да осигурите естествена грижа за зъбите на любимеца си.

Използвайте подходящи продукти за грижа за зъбите за кучета. Препоръчително е да научите кучетата на необходимостта от почистване на зъбите, докато са все още кученца, податливи на дресировка. Дисциплината на време ще спести не само на вас, но и на животното редица неприятни емоции и болезнени мигове.

Внимавайте с игрите на „дърпане“, „теглене“, „плъзгане“ или подобни, които могат да увредят сериозно както покритието, така и целостта на зъбите.

Редовно проверявайте устната кухина, зъбите и венците. По този начин нараняванията, възпалението и промените се забелязват на ранен етап и се лекуват навреме. Профилактиката е важна не само при хората, но и при нашите най-добри приятели – кучетата и котките.

Домашният ви любимец трябва да е физически активен. Повишеният прием на въздух при задъхване манипулира положително устната микрофлора.

И не на последно място, препоръчваме ви да използвате профилактично доказаните продукти с немско качество Oral Clean + Care Classic или Oral Clean + Care Forte за грижа зъбите на вашето куче или коте, благодарение на които можете да спестите на вашия любимец болката, неудобството и упойката при наличието и отстраняването на зъбния камък.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

38 − = 28