Токсични и опасни за кучетата растения и признаци на отравяне

Публикувано от An-GDesign на

Малко известен факт е, че съществуват редица силно токсични и опасни за кучетата растения. Множество декоративни цветя могат сериозно да увредят здравето на любимеца ви и дори да предизвикат фатален край. Дори най-често срещаните цветя като нарциси и лалета могат да са причина за сериозно неразположение.

При отравянето на домашния любимец може да се наложи спешна ветеринарна помощ, но можете да си спестите усложненията като просто избягвате „лошите“ растения у дома си.

Малките кученца често са най-засегнати поради липса на опит, както от тяхна страна, така и на собствениците им. Породите като лабрадор също са в рисковата група заради вроденото си любопитство и нестихващ апетит. Лапите, устата, а не рядко и ушите, и очите също са уязвими на острите части на някои растения.

Кои са токсични и опасни за кучетата растения?

Някой от най-опасните растения са и най-популярните: беладона, английски бръшлян, нарцис, напръстник, ревен, азалия и др. Коледната звезда например, причинява само леки проблеми, като твърде обилно слюноотделяне или стомашно-чревно раздразнение. Което не означава, че трябва да се подценява. Боровите иглички не са отровни сами по себе си, но при поглъщане могат сериозно да увредят лигавицата на стомашно-чревния тракт. Дръжте кученцето си далеч от тях.

Ето някои от най-разпространените токсични и опасни за кучетата растения и симптомите на отравяне с тях:

  • Амарилис – повръщане, диария, депресия, треперене;
  • Азалия – повръщане, диария, слабост, сърдечни проблеми;
  • Дифенбахия – повръщане, затруднено преглъщане;
  • Английски бръшлян – повръщане, диария, болки в стомаха, лигавене;
  • Нарцис – повръщане, диария, лигавене. Големите количества могат да причинят сърдечна аритмия, ниско кръвно налягане и треперене;
  • Лалета – повръщане, диария, лигавене;
  • Момина сълза – повръщане, бърз или бавен сърдечен ритъм, ниско кръвно налягане, кома, гърчове, смърт;
  • Имел – повръщане, диария, затруднено дишане и забавен пулс;
  • Ревен – повръщане, лигавене, болки в стомаха, треперене;

Това разбира се, не е пълен списък с растения, които могат да бъдат токсични за кучета. Но е достатъчно показателен колко от най-обичаните цветя могат да окажат вреда на любимците ни.

Ако подозирате, че вашият домашен любимец е изял растение, и особено ако започвате да забелязвате един или повече от изброените симптоми, незабавно се обадете на ветеринарния лекар.

Само бързото и навременно лечение може да спаси любимеца ви.

Ветеринарният лекар ще ви даде съвет и за спешна реакция от ваша страна: дали да предизвикате повръщане, да дадете на кучето си вода или мляко за пиене, да изчакате или незабавно да го заведете за преглед.  Изключително важно е да се консултирате с ветеринарен лекар преди да предприемете каквито и да било стъпки като например да предизвикате повръщане. Собствениците на животни често прилагат два старомодни метода за това – с ипекак или сол,  които обаче могат да имат сериозни странични ефекти.

Друг прилаган метод е с поставянето на пръст/и в гърлото (както при човек), за да се предизвика рефлекс за повръщане. Също не се препоръчва, а и най-вероятно ще бъдете сериозно ухапани и ще станете двама, нуждаещи се от спешно лечение.

Преди лечението обаче, е профилактиката: информирайте се и дръжте силно токсични и опасни за кучетата растения далеч от дома. Или най-малкото нека бъдат разположени на безопасни места, до които кучето няма досег.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

22 + = 31