Топ специфики в монтаж на дограма за къща

Публикувано от keiti на

ПВЦ дограмата се произвежда от поливинилхлорид. За първи път по света, прозорците направени от този материал се появяват в средата на миналия век и за първи път в САЩ. Само няколко години по-късно, те завладяват и Европа

Полупрозрачните конструкции за прозорци стават популярни бързо по целия свят. В България те навлизат през последните години на миналия век, а вносът им става предимно от Европа.

При дългогодишна употреба на дограмата могат да се проявят някои недостатъци. Добре е да сме запознати с тях и наред с всичко останало да се стремим, колкото е възможно да ги избегнем. За подмяна на такава, трябва да се планира извозване и почистване. Ето и някои от другите неща, които е добре да се знаят.

В краищата на полупрозрачния слой на ПВЦ дограмата може да пропускат въздух дори в затворено положение.

Крилата на профилите може да не функционират идеално при опит за затваряне или отваряне.

По края дограмата понякога замръзва.

Често в резултат от ниските температури се стига до образуване на влага, която може да провокира появата на скреж върху стъклопакета.

Проблеми от този род, както и някои други по-редки се появяват при не рационално използване, производствен дефект, неправилния монтаж на конструкцията води до редица неблагоприятни моменти, в това число и некачествени материали.

Най-често допусканите грешки при монтаж се проявяват в следното:

  1. Лошо затворени шевове при монтажа, могат да провокират замръзване на ръбовете и оформяне на пукнатини. Когато се стигне до това трябва на ново да се запечати шевът на дограмата.
  2. Конструкцията може да се разминава със зида.

Следствие от отварянето и затварянето на крилата се формира търкане, което може да увреди фурнитурата. Тогава се налага цялостен нов монтаж.

  1. Ограничени точки за закрепване.

Появата на дефекти в рамките на прозореца. Количеството на точките нужни за закрепване трябва да се увеличи, а понякога се налага и смяна на дограмата.

Ако някое от стъклата бъде увредено или счупено, то трябва да се замени с ново такова, защото освен, че се нарушава цялостната визия на прозореца, намаляват изолациите, в резултат на разхермитизирането. Смяната на стъкло е трудоемък процес, който отнема цял ден.

В България, съобразно климатичните условия най-подходящи профили са двукамерните  стъклопакети, които са енергоспестяващи. Препоръчително условие е камерите да бъдат запълнени с пяна или т. н. материал аргон.

За повредите, които могат да изникнат с дограмата трябва да се спомене, че без нужна поддръжка, фурнитури и уплътнения бързо се увреждат. Затова е желателно да се правят профилактика и навременни ремонти ако е необходимо.

Дефект може да се появят и при сглобката или в производството на дограмата. Повредите са от различно естество. Такива могат да бъдат липса на стоманени подсилватели, откъснати елементи на крепежни, неравномерно разпростиране на подложките. Всичко това допринася за ниско качество на дограма и кратътк срок на експлоатация. Процесите по подмяна на отделни части, профилактика и поддръжка е добре да се извършват от специалисти. Те са наясно, кое и как точно да заменят, за да няма още и нови дефекти.

Добре е, когато се наложи да правите козметични, ремонтни или друг вид дейности по монтираната си вече дограма да потърсите фирмата, която първоначално е извършила поставянето. Те най-добре са запознати с вида и модела на профилите ви. В друг случай, ако не разполагате с връзка към тях, потърсете монтаж от фирма, която извършва инсталиране на дограми. Не са малко и начинаещите, които не си поставят за задача да се запознаят с инструктажа приложен към документацията от фирмата с профили. Такива често пропускат да спазват прости правила, а това може да доведе до още по-големи проблеми и дефекти. Важно е да се спазват тънкостите около броя дюбели, разстояния между ъглите, правилен демонтаж на дограмата и пр.

В случаите, когато не са спазвани тези изисквания може да се стигне до моменти, в които да се получи откъртване и дори падане на прозорец или врата при по-силен натиск, вятър, течения. До всичко това може да доведе само едното неправилно монтиране и разполагане на дюбелите.

Повече за услугите по извозване на строителни отпадъци научете директно от сайта


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

+ 34 = 35