Вариофокална камера за видеонаблюдение

Публикувано от SuperStef на

При изграждането на система за видеонаблюдение вие имате голяма свобода при избора на камери. Можем да ги разделим в две големи групи – фиксирани и с променлив обектив. Тук ще ви поговорим малко за втората група, а именно вариофокалните камери за наблюдение.

Развитието на технологията създаде едни много гъвкави и предпочитани от все повече хора по света камери. Техният вариофокален обектив променя фокусното си разстояние, което ви дава възможността да заснемате изображение на близко и далечно разстояние.

Имате абсолютната свобода да избирате какъв кадър на наблюдение желаете. Позволяват една много по-фина настройка благодарение на главния принцип, на който действат – оптично приближаване. Така сцената, която се заснема с видеонаблюдение, може да се отдалечава или приближава.

Вариофокалните камери са предпочитани точно поради тази причина, но за жалост към момента нямат автоматична настройка, която да променя фокусното разстояние. Тоест всеки път, за да осъществите промяна трябва да има ръчна намеса, направена от техник или оператор.

Този вид камери се разделя на два вида – с ръчна или автоматична настройка на блендата или казано с други думи ръчен или автоматичен ирис.

Защо има значение вида на блендата?

Когато блендата е по-затворена, количеството светлина достигнало до матрицата на камерата е малко и обратното. При нужда от видеонаблюдение на по-слабо осветени места или вечер е необходимо блендата на вариофоклния обектив да е отворена, а на осветени места да е по-затворена.

Ръчните вариофокални обективи не са толкова разпространени при видеонаблюдението. Това е така, защото намаляването на светлината се отразява директно на заснетото изображение и в един момент камерата спира да „вижда“ какво се случва с наблюдавания обект.

От друга страна автоматичните вариофокални обективи са много по-използвани. При тях блендата се отваря и затваря автоматично при всяка промяна на светлината, навлизаща през обектива. Независимо дали е ден, нощ или се насочва светлина към камерата, тя ще продължава да заснема изображения с високо качество.

Ако се чудите дали ви е необходима вариофокална камера за изграждането на система за видеонаблюдение е добре да се обърнете към професионалисти в областта като Ай Кен Си ООД. Те ще ви насочат към най-удачния вариант, който да задоволи нуждите и изискванията ви и ще ви спестят грешки в избора ви на камера.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

16 − 12 =