Видовете кашлица – Суха, влажна, остра и непрекъсната кашлица

Публикувано от wseobg на

Болест, кашлица

 

Болест, кашлица

Видове кашлица

Посещавайки аптека, често Ви задават въпроса: Каква е кашлицата Ви – суха или влажна?

Успехът на лечението на всяка болест зависи преди всичко  от правилната диагноза. Като се има предвид, че кашлицата може да бъде причинена от  огромен брой заболявания, за адекватна оценка на състоянието на пациента и да се постави точна диагноза, лекарят трябва да направи оценка на естеството на симптомите, както и нейната продължителност.

Обичайно е да се разграничат следните видове кашлица:

Суха и влажна кашлица
Сухата (непродуктивна)  кашлица се характеризира с липсата на храчки, обикновено се причинява от  настинка, SARS, ларингит, фарингит, бронхит първоначален етап или трахеит.

В този случай лекарят обикновено предписва лекарства, които обгръщат лигавицата на ларинкса и се борят локално с инфекцията. При някои заболявания може да се изискват лекарства, които спират кашлицата.
Мократа (продуктивна) кашлица се различава от сухата и влажна по храчките, като  най-често това е симптом на бронхит, пневмония.
Лекувайте я с помощта на отхрачващи и муколитични лекарства, чиято основна задача е да улесни евакуацията на храчките.

Остра и хронична кашлица
В зависимост от продължителността, трябва да се  прави разлика между острата и продължителната кашлица.

Може да се каже, че острата кашлица е тази, която   не трае повече от 3 седмици. Причините за появата на кашлицата  могат да бъдат различни вирусни и инфекциозни заболявания, реакция на миризма, навлизане на чужди частици върху лигавицата на ларинкса и други.

Продължителна или хронична се нарича кашлицата, която продължава повече от 21 дни. Този симптом може да говори за заболяване на белите дробове, сърцето или стомаха. Продължителна е и кашлица на пушача.
Непрекъснатаи периодична кашлица
Периодичната кашлица съпътства повечето заболявания и  може да бъде суха или мокра, да се усилва в определени часове от деня или да не зависи от нея, да се проявява като припадъци или обичайна кашлица.

За постоянната кашлица казват, че ако симптомът не спре за дълго време, то се увеличава, а след това се отслабва, т.е. проявява се за определени периоди. Подобни симптоми  несъмнено са  повод да се свържете с лекар възможно най-скоро.

Важно е да се отбележи, че през студените месеци кашлицата се проявява по-често и е желателно да вземете предпазни мерки, да приемате повече топли напитки, както и да набавяте витамини, консумирайки плодове и зеленчуци.

Категории: Здраве и Медицина

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

45 + = 54