Възстановява ли се жилищния пазар в България

Публикувано от sunnybg на

В средата на 2014 година може спокойно да се каже, че жилищния пазар в България най-после е поел курс към възстановяване. Макар и мъчително бавно, доверието на купувачите се връща, цените тръгват нагоре, въпреки, че това ценово повишение продължава да бъде в рамките на статистическата грешка.

В течение на цялата минала 2013 година средната цена на жилищата в България се понижи само с 1,2 процента и това е най-бавното темпо на понижаване на цените от началото на финансовата криза до днес. Това снижение на цените за 2013 година обаче не отчита влиянието на инфлацията. Когато се преизчислят стойностите спрямо инфлацията, се оказва, че всъщност българските имоти са поскъпнали през 2013 година с около 0,4 процента.

В началото на 2014 година средната цена на жилищните имоти е изчислена на 864,5 лева, което е около 442 евро за един квадратен метър. Разбира се, в големите градове на България цените на жилищата са значително по-високи от изчислената средна цена за страната. Най-скъпи са апартаментите в София и Варна – средно по около 750 евро за квадратен метър. Жилищен имот в Бургас може да се закупи средно за около 620 евро за квадратен метър. В София цените на имотите са поевтинели с почти един процент през 2013 година. Освен в София, цените на имотите са се се снижили през 2013 в още 3 окръжни града от общо 28, но снижението е било в рамките от 0,2 до 1 процент. Снижение на цените е фиксирано във Враца, Пазарджик и Сливен. Повишение на цените е отбелязано в три окръжни града, а именно – в Русе, във Велико Търново и в Търговище. Във всички останали окръжни градове не е отбелязана промяна на цените на имотите.

Като цяло, през 2014 година цените на имотите в България са средно с 38 процента по-ниски в сравнение с цените в момента, когато българските имоти отбелязаха най-високата си историческа стойност – през третото тримесечие на 2008 година.

Между 2000 и 2008 година на пазара на имоти в България беше отбелязан истински бум на цените на жилищата. Само за 8 години цените на имотите се повишиха с около 300 процента. В последните месеци на 2008 имотният балон се спука в резултат на финансовата и икономическата криза, която обгърна като ураган целия свят. Цените на имотите в България, също като цените на много други имотни пазари, потеглиха надолу.

В течение на цялата 2009 година цените на имотите се сринаха с 27 процента в сравнение с равнището на цените от края на 2008. През 2010 година жилищните, ваканционните и бизнес имотите в България продължиха да се обезценяват, но вече със забавено темпо – имотите поевтиняха с около 6 процента в сравнение с равнището на цените от края на 2009. Приблизително със същия процент се снижиха цените на жилищата и през 2011 година. През 2012 година имотите в България поевтиняха едва с процент и половина. През 2013, както беше отбелязано по-горе, индексирани с инфлацията, цените на имотите в България за пръв път са отбелязали слаб ръст. При това в столицата и в черноморския регион беше отбелязан ръст с около 9 процента на сключените сделки с имоти през първото тримесечие на 2014 в сравнение с последното тримесечие на 2013 година.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

+ 78 = 83