Юли 2015 – обзор на имотите в Европа и България

Публикувано от sunnybg на

Като цяло 2015 година се очертава доста бурна в геополитически план, както беше бурна и 2014. Само за малко повече от година и половина се случиха извънредно важни за света събития – киевския майдан, “анексирането” на Крим от Русия, войната в Източна Украйна, икономическата криза в Русия и обезценяването на рублата, падането на цените на петрола, създаването на Ислямска Държава, началото на нова студена война между Русия и Запада, банкрута на Гърция и още много други важни и не чак толкова важни събития, които по един или друг начин влияят върху пазарите в целия свят. Разбира се, всички тези събития няма как да не се отразят и на България.

Конкретно в сферата на имотния бизнес, ситуацията през 2014 и до средата на 2015 година е следната – след началото на бойните действия в Украйна и обезценяването на рублата спрямо долара и еврото през втората половина на 2014 година, беше фиксиран отлив на руски инвеститори от българския пазар в размер на около 20 процента. Този отлив обаче почти веднага беше компенсиран от купувачи на български имоти от Украйна, Беларус , Казахстан и Великобритания. През първите месеци на 2015 година руските инвеститори започнаха да се завръщат на българския имотен пазар. Не са променени особено вкуса и предпочитанията на чуждестранните купувачи на имоти – Бургас и областта са най-предпочитани за покупка на ваканционен имот, макар че в последните 2-3 години тенденцията е за купуване на повече градски имоти, където може да се живее целогодишно, а не на ваканционни апартаменти, които да се ползват само 1 месец по време на годишната лятна отпуска. Българските имоти отбелязаха лек ръст на цените през 2014 и първите 2 тримесечия на 2015 година. Нарасна и броя на сключените сделки.

В Европа имотните пазари също се стабилизират и показват ръст, напук на всевъзможните кризи и проблеми в геополитически аспект. Изглежда, че пазарът на имоти е по-силен дори от студените и горещите войни, дори от тероризма и всякакви други заплахи. Вероятно само ядрена война може да попречи на имотния пазар да се развива, но в случай на размяна на ядрени удари е ясно, че едва ли нещо изобщо ще се развива на планетата земя.

Най-скъпият пазар за бизнес-имоти в Европа, по-конкретно за офиси, е Лондон. При това офисите в Лондон са най-желани и най-скъпи не само в Европа, но и в целия свят. Средната цена на наемите на офис-площите в Лондон е над 2500 американски долара за квадратен метър за година. На второ място след Лондон по цени на наемите на офиси се нарежда Хонконг. Пазарът на жилищните имоти във Великобритания също показа признаци на съживяване през последните месеци . Ирландия обаче изпреварва Великобритания в това отношение, като показва истински скок в цените на ирландските имоти – цените на жилищата в Белфаст са скочили с 13 процента, а в столицата Дъблин – с цели 26  процента само за първите три месеца на 2015 в сравнение със същия период на 2014 г. Според експертите поскъпването на жилищните и на бизнес-имотите в различни краища на света показва възстановяване на икономиката в световен мащаб.

В Централна Европа също има отличници по ръст на цените – през 2014 година за пръв път след 6-годишно прекъсване беше отбелязан ръст на цените на имотите в Унгария. В началото на 2015 година централната статистическа агенция на Унгария отбеляза, че за цялата 2014 година цените на имотите в Унгария са нараснали със 7,6 процента, като е отчетена инфлацията за периода. Това е сериозен и важен показател, тъй като за период от шест години унгарските имоти се обезценяваха. От 2008 до 2013 година цените на имотите в Унгария загубиха около 40 процента от стойността си. Отчетения доста голям ръст на имотите през 2014 година показва, че кризата най-после е свършила и за унгарския имотен пазар.

Не така оптимистична е ситуацията на пазара на имоти в Гърция. Гърция, която от години има финансови проблеми и беше практически пред обявяване на дефолт. Дефолта беше избегнат, тъй като в крайна сметка правителството на Ципрас се съгласи да изпълни условията на кредиторите, но това е само временно отлагане на гръцките икономически проблеми. Без решителни реформи гръцката икономика ще продължи да буксува. Във връзка с гръцките икономически проблеми, експертите смятат, че до края на 2015 година цените на имотите в Гърция е възможно да загубят нови 25 процента от стойността си. Припомняме, че през 2013 година гръцките имоти се обезцениха с около 10 процента, а през 2014 – с около 7,5 процента.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

4 + = 9