Задължително ли е посещението на стоматологичен кабинет при болки след вадене на зъб?

Публикувано от PollyK на

вадене на зъби

 

Винаги има болка след вадене на зъб. Неизбежно е. Всеки случай е индивидуален. Зъболекарите се стремят да извършват екстракциите на зъби с възможно най-малко травми, но процедурата наистина е болезнена. Новите методи, които се използват, определено намаляват болката след ваденето.

Ако обаче по някаква причина след ваденето е настъпила някаква инфекция, не чакайте. Ако оставите инфекция да прогресира до точка, в която всички тъкани се подуват, има гной навсякъде и костта е крехка и изядена, тогава болката се усилва и е по-трудно лечението. При тази ситуация посещението на зъболекарския кабинет е задължително. Зъболекарят ще прецени дали е необходимо да ви изпрати при хирург, или ще поеме лечението сам.

Съществува една нова техника за намаляване на болката след изваждане на зъб. Едно от нещата е комбинация от антисептик, хлорхексидин и витамини и минерали – приложени към тъканите след екстракция, те ще подпомогнат за бързото възстановяване на разранената тъкан и минимизиране на болката след това.

стоматологичен кабинет

Повечето хора използват парацетамол след интервенцията, но комбинацията ибупрофен-парацетамол е по-ефективна, отколкото когато се приемат отделно. Това управление на болката обикновено ще трае само 24 часа, а за други може да е за 72 часа – зависи от пациента. Болка, която продължава 3 дни след ваденето, може да насочва към други проблеми.

Не пушете, докато раната от извадения зъб не е започнала да се затваря. Изплаквайте често устната кухина и не позволявайте да остава храна по зъбите и на болното място.

Ако болката продължава, расте, променя се или просто се страхувате, че нещо не е наред, обадете се на зъболекаря си, идете да ви прегледа. Така е най-добре за всички, сами няма да можете да се излекувате, само можете да влошите положението. Ако имате телефона на зъболекаря, който е извършил ваденето, обяснете му какво се случва.

 

Много хора имат лоши спомени от миналото от вадене на зъб – самото вадене е било трудно и болезнено или са имали усложнения след това. Знайте, че съвременната стоматология се е развила достатъчно, за да може да избегнете тази голяма травма. Стоматолозите вече разполагат със стоматологични кабинети, оборудвани с модерни уреди, които правят всичко много по-лесно и безболезнено. 

Предварителният разговор със зъболекаря ще ви даде поглед над работата и отношението му към пациентите. Тогава можете да прецените дали да му гласувате доверие или да потърсите друг специалист.

 


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

87 − 82 =