Защо лед лампите са осветлението на бъдещето

Публикувано от wursti на

Макар че няма да намерите лед крушки в много битови осветителни тела, има няколко добри причини да искаме това да се промени.

Първо, лед лампите използват минимално количество енергия. Лед методът за произвеждане на светлина губи много по-малко енергия за затопляне, отколкото други осветителни технологии. Лед методът е деастично по-ефективен, отколкото този, който използва волфрамова жичка – понякога около 85% по-ефективен и е с дори около 5% по-ефективен от технологията с флуоресцентната плазмена тръба.

Осветително тяло с една 60 ватова крушка с нажежаема жичка консумира около 525 киловатчаса електроенергия за една година. Ако обаче я заменим с лед крушка, то тогава годишния разход на електроенергия ще бъде едва 65kWh. С използването на лед лампи емисиите от въглероден диоксид намалят със стотици паундове на година – само с една лед лампа.

Енергийната ефективност на лед лампите е само едно от многобройните предимства на лед лампите. Друго важно предимство е времевата ефективност – възможно е да изкарате 20 години без да ви се наложи да сменяте своите лед крушки. Светодиодите са по-стабилни източници на светлина от крушките с нажежаема жичка и флуоресцентните лампи, и разликата е наистина потресаваща. Обичайно една крушка с нажежаема жичка има дължина на живот около 750 часа, докато една лед крушка може да работи непрестанно минимум 30 000 часа. Някои лед крушки имат продължителност на живота от 50 000 часа.

Поради огромната дължина на живот на лед лампите и материалите, от които се изработват, цените им не са никак ниски. 60 ватова лед крушка може да струва 50 лева, което е изключително много, сравнено с цената на една традиционна крушка с нажежаема жичка, която струва около левче.

Реалността е, че колкото и да да инвестирате в закупуването на лед лампи, ще спестите доста пари в дългосрочен план, тъй като се нуждаете от една лед крушка на всеки 10-20 години. По този начин не харчите редовно пари за изгарящи крушки с нажежаеми жички. Сметката ви за осветление с лед лампи ще намалеят с до 80-90%. Пазарната цена наистина си е сериозна, затова много хора не могат да си позволят да подменят крушките в дома си с лед решения.

Друг проблем при лед лампите – деградация на цвета на светлината към нещо синкаво – е намерил своето решение в по-новите модели. Светодиодите могат да произвеждат същата мека, бяла светлина като обичайните крушки.

Към момента цената е единственият недостатък на лед лампите. Това обаче е с тенденция скоро да се промени, тъй като проучванията на лед технологията и нейното усъвършенстване текат с пълна сила. Скоро крушките с нажежаеми жички ще бъдат спрени от производство и ще останат завинаги в миналото. Лед лампите ще започнат да използват масово от домакинствата, бизнесите, както и от общините. В някои градове е започнала инициатива по подмяна на уличните лампи с лед решения. Това ще спести до 80%, в някои случаи дори и до 90%, от сметката за електроенергия за осветление. Важно е също така да се отбележи, че лед лампите са не само енергийно ефективни, но те са и природосъобразни.

Ако сте се убедили в предимствата на лед осветлението, можете веднага да поръчате онлайн от специализираните магазини за електроника като vikiwat.com.

Категории: Дом и семейство

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

97 − = 90